Beograđanke u oku objektiva 1

– Žene su večna i neiscrpna inspiracija umetnicima za likovna, literarna i muzička dela. Zarad ljubavi prema ženi su i ratovi vođeni – navodi Duško Vukić povodom svoje izložbe fotografija “Beograđanke 1960-2020” koja će biti otvorena 7. oktobra u Galeriji O3one Art Space (Dobračina 59)

-Vukić je izložbu posvetio fotografima i braći Branislavu i Jovanu Đorđeviću koji su su pored ostalih tema rado svojim kamerom snimali naše sugrađanke.
– Pre šest decenija, u našem gradu su radili i stvarali fotografi, braća Branislav i Jovan Đorđević, kojima su, između ostalih tema, Beograđanke bile stalno u oku objektiva.

Tako su zabeležili i ostavili nam desetine hiljada fotografija naših sugrađanki. Zahvaljujući poznanstvu sa Brankom Đorđević, ćerkom Jovanovom, imao sam priliku da vidim neke od tih fotografija.

One su me nadahnule da i ja fotografijom zabeležim i otrgnem od zaborava, korake i osmehe naših sugrađanki. Tako je nastala ova izložba – kaže Duško Vukić.

On dodaje da su pored svega otalog  ove „Beograđanke“ dodatno ulepšavaju ovaj grad na različite načine…

“Blagim osmehom umire buku sirena i motora, modnim detaljem i kombinacijom zašarene siv dan, sigurnim i čvrstim korakom učine da trotoar zadrhti, popravljajući tako sve postojeće neravnine. Pogledom koji razoružava svaku grubost i rađa simpatiju, vođene trenutnim unutrašnjim osećanjem, udahnjuju mu dušu i ne dozvoljavaju da se ritam grada naruši. – zaključuje Duško Vukić.

Izložba fotografija “Beograđanke 1960-2020” biće dostupna publici do 12. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari