Beogradska filharmonija u punoj snazi svira Malerovu "Tragičnu simfoniju" 1Foto: Marko Đokovic

Nakon ogromnog gubitka voljenog direktora Ivana Tasovca i koncerta koji mu je posvetila prošlog petka, Beogradska filharmonija se vraća na binu Kolarca već u sredu 6. oktobra i to u grandioznom sastavu sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom (20č). Stotinu filharmoničara odsviraće monumentalnu kompoziciju, Malerovu simfoniju broj 6, poznatu kao „Tragična“. 

Kapitalno delo simfonijske literature, mračno i zloslutno, istovremeno je grandiozna priča o borbi heroja sa sudbinom. Po tonu uvodnih stavova, pristajao bi joj naslov Vojnička, isto kao što filharmoničari neumorno rade iako duboko pogođeni gubitkom svog direktora kome posvećuju sve buduće nastupe.

Simfonijski gigant traje gotovo punih 90 minuta i podrazumeva ogromni orkestarski aparat – uz uvećan broj drvenih i limenih duvača, najbrojnije su udaraljke. Pored dva seta timpana, ksilofona, velikog bubnja, činela, doboša, trijangla, kravljih zvona i olovnih ploča koje imitiraju crkvena zvona, kompozicija zahteva i jedan nemuzički instrument, nastao isključivo za ovu partituru. Čuveni Malerov čekić, specijalno konstruisani drveni malj, senzacija je u klasičnoj muzici i oglasiće se u finalnom stavu kao zloslutno predosećanje.

Malerova simfonija broj 6 je takođe kompozicija kojom se mladi Gabrijel Felc prvi put predstavio beogradskoj publici, 26. juna 2009. godine. Ulaznice za koncert su u prodaji na blagajni Filharmonije kao i onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari