Beogradska premijera političkog psiho trilera "Smrt i devojka" 28. juna 1Foto: Plakat/promo

Junake kultne drame Ariela Dorfmana igraju Tamara Krcunović, Milan Marić i Miloš Timotijević, a na Brodveju su ih igrali holivudske zvezde Glen Kloz, Džin Hekman, Ričard Drajfus

Drama „Smrt i devojka“ Ariela Dorfmana objavljena je 1991. godine, praizvedena je u Rojal Kort Teatru, a zatim i na Brodveju, u režiji Majka Nikolsa, sa premijernom podelom u kojoj su bile holivudske zvezde Glen Klouz, Džin Hekman, Ričard Drajfus.

Ovo Dorfmanovo delo redak je primer psihološkog trilera na sceni – osveta, seks, manipulacije su teme koje istražuje na vrlo uzbudljiv način.

Lične drame i preispitivanja koja junaci doživljavaju je ono što publiku u pozorištima širom sveta ostavlja bez daha, a beogradska premijera ove priče, u režiji Nikole Ljuce, zakazana je u Bitef teatru 28. juna u 20 časova, u okviru programa Belef festivala.

Glavna junakinja Paulina, bivša politička aktivistkinja, ubeđena je da je slučajni gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji je davno, mesecima zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima.

Ona ga zarobljava, vezuje i pokušava da natera da prizna šta je radio, dok paralelno testira poverenje i razumevanje svog muža, koji je inače advokat za ljudska prava..

Dorfmanove junake igraju Tamara Krcunović, Milan Marić, Miloš Timotijević, scenografiju potpisuje Zorana Petrov, kostime Selena Orb, a muziku kompozitorka Janja Lončar.

Pre nego što je postao svetski poznat pisac, Dorfman je sebe pozicinirao kao disidenta i profesora političke teorije.

Sa svojim dramskim prvencem speo je da spoji naizgled nespojivo – politički teatar i Brodvej, a posebnost ovog teksta je preklapanje visoko političko i društveno angažovane teme sa žanrovskim konvencijama psihološkog trilera, koji je mamac za publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari