Beogradski Dani Mirka Kovača u UK Stari grad 1

Beogradski dani Mirka Kovača, posle septembarskih u Rovinju, održaće se u ponedeljak i utorak, 18. i 19. novembra od 19 časova, u UK Stari grad.

Prvog dana biće održan razgovor sa dobitnicima ovogodišnjih priznanja „Mirko Kovač“, a nagrađeni film „Ti imaš noć“ Ivana Salatića, prikazivaće se, u utorak, u istom terminu, besplatno, u bioskopu UK Stari grad.

O važnosti nagrade prema liku i delu Mirka Kovača na tribini će u ponedeljak govoriti: Josip Mlakić, književnik i scenarista iz Gornjeg Vakufa (BiH), nagrađen za najbolji roman „Skica u ledu“ (Fraktura, Zaprešić), Sinan Gudžević, filolog, prevodilac, pesnik i kolumnista iz Zagreba, poreklom sa Golije, laureat priznanja za esej, povodom dve knjige autentičnih priča „Maksimir i Mirogoj“- „Zvezda nad Brazilom“ i „Demon po imenu Sutra“ (Fraktura, Zaprešić), Ivan Salatić, crnogorski scenarista i reditelj iz Beograda, rođen u Dubrovniku, nagrađen za scenario filmske crnogorsko-srpske koprodukcije, i Filip David, književnik, esejista i dramaturg, najbolji beogradski prijatelj Mirka Kovača, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa UK Stari grad.

Kristina Gavran proglašena je za najbolju mladu autorku za knjigu „Gitara od palisandra“ u izdanju Disputa, Zagreb. Žiri za nagradu „Mirko Kovač“ je ove godine radio u sastavu: Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Dragan Radulović i Vlaho Bogišić (predsednik), a pojedinačno, po kategorijama – za roman Mića Vujčić, za esej Tomislav Brlek, za delo mladog autora Srđan V. Tešin, a za scenario Bruno Kragić.

Zbornik radova sa Petih Dana Mirka Kovača, „Kovač, ili o majstorstvu“, u izdanju Frakture, predstavljen je nedavno u okviru rovinjske manifestacije, a biće dostupan i na beogradskoj manifestaciji posvećenoj ovom velikom piscu.

Mirko Kovač rođen je 1938. u Petrovićima kod Nikšića u Crnoj Gori. Umro je 2013. u Rovinju, Hrvatska. Autor je više romana, novela, zbirki pripovedaka, eseja, TV i radio-drama i filmskih scenarija. Bio je saradnik časopisa Crnogorski književni list i član Saveta za standardizaciju crnogorskog jezika. Posthumno je objavljen Kovačev dokumentarno-memoarski roman „Vrijeme koje se udaljava“ (Fraktura, Zaprešić) koji je predstavljen u UK Stari grad, ex Parobrod, u junu 2015. godine. „Vreme koje se udaljava“ objavila je i Laguna.

Specijalna prodaja knjiga na Danima Mirka Kovača

Distribucija Makart će tokom manifestacije Dani Mirka Kovača u Beogradu prodavati i knjige Mirka Kovača koje je objavila izdavačka kuća Fraktura iz Zaprešića. U ponudi će se naći sledeći naslovi: „Vrata od utrobe“, „Uvod u drugi život“, „Ruže za Nives Koen“, „Pisanje ili nostalgija“, „Kristalne rešetke“, „Knjiga pisama 1992-1995“ (sa Filipom Davidom), „Grad u zrcalu“, „Evropska trulež“, „Cvjetanje mase“, kao i knjige: „Skica u ledu“ Josipa Mlakića, „Maksimir i Mirogoj“ Sinana Gudževića i „Zbornik radova sa Petih dana Mirka Kovača u Rovinju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari