Beogradsko dramsko pozorište: "Božanstvenom komedijom" u režiji Franka Kastorfa sutra počinju 4. susreti Regionalne unije teatara 1Foto promo Dragana Udovičić / BDP

Sada već tradicionalni festival u Beogradskom dramskom pozorištu, ovogodišnji, 4. susreti Regionalne unije teatara RUTA GRUPA TRIGLAV, svečano će biti otvoreni sutra, 1. decembra, Danteovom „Božanstvenom komedijom“, u režiji slavnog Franka Kastorfa.

Do 6. decembra pred publikom će biti još pet najnovijih i najuspešnijih produkcija iz regiona. Dramski teatar iz Skoplja predstavlja se komadom “My name is Goran Stefanovski”, u režiji Branislava Mićunovića, Mestno gledališče iz Ljubljane „Junakinjama” u režiji Aleksandra Popovskog, a BDP, Kazalište Ulysses i Belef festival koprodukcijom kultne drame Tenesija Vilijamsa „Tramvaj zvani želja”, u režiji Lenke Udovički.

Beogradsko dramsko pozorište: "Božanstvenom komedijom" u režiji Franka Kastorfa sutra počinju 4. susreti Regionalne unije teatara 2
Predstava „Tramvaj zvani želja“ foto promo Dragana Udovičić / BDP

Pete festivalske večeri Gradsko pozorište iz Podgorice izvešće dramu „Bez portfelja” Stevana Koprivice, u režiji Branislava Mićunovića, a ovogodšnje susrete RUTA GRUPA TRIGLAV 6. decembra zatvoriće Kamerni teatar 55. iz Sarajeva, sa dramom „Umri muški” Alda Nikolaja, u režiji Admira Glamočaka.

Regionalna unija teatara osnovana je oktobra 2019. na inicijativu BDP, protokolom o saradnji između šest pozorišnih kuća čije su produkcije i koprodukcije na programu ovog festivala. Namera ovog projekta je da se kroz mrežu susreta, razmene predstava, umetnika i ideja, kao i kolaboraciju sa evropskim fondovima za kulturu, razvija i unapredi teatarska praksa.

Ciklusi gostovanja najboljih produkcija traju godinu dana, a domaćini su naizmenično članice unije RUTA.

Festival je revijalnog karaktera, i jedan od njegovih ciljeva je kontinuirano prisustvo istih teatara tokom jedne godine pred publikom u čitavom regionu.

Pre godinu dana, RUTA je potpisala ekskluzivni sponzorski ugovor sa GRUPOM TRIGLAV, čime je omogućena nesmetana saradnja i organizacija susreta.

“Festival koji povezuje pozorišne institucije država u kojima je Triglav prisutan, jedan je od naših najvećih projekata na području saradnje u kulturi. Kao ponosni partner festivala, verujemo da podržavamo kvalitet pozorišnih predstava, te da će odabrani program zadovoljiti i najzahtevnije gledaoce. Uvereni smo da će Beogradsko dramsko pozorište doprineti da Beograd diše punim plućima, uz kulturu i umetnost”, izjavio je Dragan Marković, predsednika IO Triglav osiguranje a.d.o.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari