Biblioteke nisu zaboravljene 1

Živimo u digitalnom dobu, ali knjige u papirnom obliku i dalje imaju vatrene pristalice, pošto 83,5 odsto čitalaca u Srbiji pronalazi vremena da pročita više od jedne knjige mesečno, pokazala je anketa koju su sproveli lanac knjižara Delfi, izdavačka kuća Laguna i kompanija Masterkard.

Najpopularniji žanrovi su istorijski romani i epska i naučna fantastika (po 19,5 osto ispitanika je glasalo za svaki), a slede ljubavni romani (12,7), drame (11,2) i dela klasične književnosti (11,2) pokazala je anketa na društvenoj mreži Fejsbuk.

Većina ispitanika (35,8) voli da kupuje knjige u knjižarama, a više od četvrtine svih čitalaca se oslanja na onlajn prodavnice domaćih i stranih izdavača.

Biblioteke nisu zaboravljene – 14,8 odsto ispitanika i dalje tamo pozajmljuje knjige, dok 12,7 procenata ispitanika razmenjuje knjige sa prijateljima i porodicom, stoji u saopštenju.

Anketa pokazuje da građani Srbije vole da čitaju, ali i da se oslanjaju na intuiciju prilikom odabira knjige, jer ih skoro polovina ispitanika (42,1 odsto) bira na osnovu sižea koji pročitaju na korici, a 11,6 odsto se oslanja na savete prodavaca.

Beletristika je ubedljivo najpopularniji žanr među knjigama za poklon, što je navelo 42,4 odsto ispitanika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari