Bjelogrlićeva serija "Senke nad Balkanom" premijerno u Sarajevu 1Foto:Promo

Devedesetominutni uvod u seriju Senke nad Balkanom biće premijerno prijazan 16. avgusta u okviru programa Pretpremijere, u prvoj sali multipleksa Cinema City.

Sinopsis otkriva sledeće: Na maskenbalu, na kome je okupljen beogradski crème de la crème, dešava se svirepo ubistvo. Inspektor Tanasijević (glumi ga Bjelogrlić) ubrzo postaje svestan da je uzrok učestalih jezivih dekapitacija jedna drevna relikvija kojoj se pripisuju mistične moći. Prateći trag zločina, inspektor se uključuje u poteru za relikvijom s jednom jedinom željom – da je ukloni iz svog grada i sprieči dalja stradanja nevinih ljudi. U tome mu pomaže mladi kolega Stanko Pletikosić (u tumaćenju Andrije Kuzmanovića ), jedan od prvih forenzičara izašlih iz beogradske škole Arčibalda Rajsa, ali i neočekivani saveznici sa suprotstavljenih strana koji shvataju da je inspektor neutralan, pa stoga pogodan da preko njega ostvare svoje interese.

Scenario za Senke nad Balkanom su, a prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić, koji je istovremeno reditelj pilota i tumač glavne uloge. Pored njega i Kuzmanovića, u Senkama nad Balkanom glume Marija Bergam, Miloš Timotijević, Slobodan Boda Ninković, Nikolaj Šestak, Nenad Heraković, Tamara Krcunović, Nenad Jezdić… Nakon pretpremijernog prikazivanja u Sarajevu, prva od jedanaest epizoda ovog ambicioznog TV projekta biće emitovana na RTS-u 21. oktobra, baš kao i na drugim regionalnim televizijskim stanicama.

U okviru ovogodišnjeg Filmskog festivala u Sarajevu biće po drugi put održana platforma CineLink Drama, u čijem su fokusu dramske serije u fazi razvoja. CineLink Drama ove godine predstavlja sledećih šest projekata (od koji čak četiri sa srpskim produkcijskim inputom): nemačko-srpski projekat Svi panteri su pink, hrvatski projekat Dunav, srpski Burn Baby Burn, takođe srpski Glicerin, makedonski Return to Sorento i hrvatsko-srpski Područja bez signala. Projekti ovih serija biće predstavljeni vodećim evropskim i regionalnim TV emiterima, VoD i SVoD operaterima, te drugim distributerima programa, na zajedničkoj otvorenoj prezentaciji i tokom individualnih sastanaka, a odluku o najboljim projektima doneće članovi međunarodnog žirija Majnholf Kurhorst, Tatjana Anderson i Đakomo Durči. Važno je napomenuti da je ove godine u okviru ovog programa uvedena nagrada čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

U izjavi za portal Sarajevskog filmskog festivala, Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, na temu ovog programa i odluke da FCS bude pokrovitelj nagrade najboljima istakao je sledeće: „Zemlje regiona daju različite uslove za razvoj i proizvodnju TV serija. Neke autorima na institucionalan način pružaju značajnu profesionalnu i finansijsku pomoć, dok u drugima ne postoji ili se tek razvija ideja o neophodnosti pružanja podrške. Uspeh prošlogodišnjeg izdanja CineLink Drama programa Sarajevo film festivala je motivisao Filmski centar Srbije da preuzme značajnu ulogu u ranoj fazi razvoja ove incijative. Filmski centar Srbije čvrsto veruje u svrhu i svetlu budućnost CineLink Drama platforme, zbog čega želimo da stimulišemo, ubrzamo i podržimo usklađivanje svih mehanizama za podršku zajedničkih produkcija TV serija u Jugoistočnoj Evropi.“

Pored nevedenog, podsećamo na će u Sarajevu srpski autori biti zastupljeni i u drugim programima. U programu „Dokumentarni film“ za nagradu „Srce Sarajeva“ takmičiće se Kada dođu svinje Biljane Tutorov, Vodič kroz crnu rupu Aleksandra Nikolića i Zlatka Pranjića i Slatko od Ništa Borisa Mitića. U okviru programa „U fokusu“ biće prikazan nagrađivani igrani film Bojana Vuletića Rekvijem za gospođu J. U takmičarskom programu „Studentski film“ (novi program Sarajevo Film Festivala, osmišljen sa ciljem da promoviše filmove studenata iz regionalnih filmskih škola, fakulteta i umetničkih akademija) biće prikazani Život traje tri dana Katarine Koljević, Ljubav Dušana Zorića i Nikog nema Jelene Gavrilović, dok program BH Film prikazuje dve srpske manjinske produkcije: dokumentarna ostvarenja Dvije škole Srđana Šarenca i Ruski film ceste Dime Kalašnikova. Po jedanaesti put tokom Sarajevskog filmskog festivala biće održan i program Talents Sarajevo , na kome će ove godine učestvovati trinaestoro mladih filmskih stvaralaca iz Srbije. Na najvažnijoj regionalnoj platformi CineLink u okviru selekcije koprodukcijskog marketa Sarajevskog filmskog festivala, zastupljena su čak tri srpska projekta – što je izuzetan uspeh. Među filmskim projekatima u ranoj fazi razvoja nalazi se projekat Linije želje (Desire Lines), koji treba da režira Dane Komljen. Na listi odabranih našla su se i dva srpska projekta u odmakloj fazi razvoja: Budi Bog s nama Slobodana Šijana i Korisnici Ivana Ikića.

Filmski festival u Sarajevu ove godine održaće se ove godine 23. put i to u periodu između 11. i 18. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari