Bojanu Vasiću prestižna Nagrada "Branko Miljković" za knjigu pesama "Udaljavanje", u izdanju Arhipelaga 1Foto promo Arhipelag

U konkurenciji oko 100 pesničkih knjiga, koje čine celokupnu produkciju u 2022, novi laureat jednog od najstarijih i najvažnijih priznanja za najbolju knjigu pesama, Nagrade „Branko Miljković“,  postao je Bojan Vasić sa zbirkom pesama „Udaljavanje“, koju je objavila kuća Arhipelag.

Ova prestižna nagrada dodeljena je Vasiću većinom glasova žirija, koji je radio u sastavu dr Jelena Mladenović (predsednica), Petar Matović i Miodrag Raičević.

Bojanu Vasiću prestižna Nagrada "Branko Miljković" za knjigu pesama "Udaljavanje", u izdanju Arhipelaga 2

U obrazloženju za nagradu, žiri je istakao:

„Na intimnoj lirskoj mapi toponima, kojom se kreće pesnički subjekt zbirke „Udaljavanje“ Bojana Vasića, kroz kontinuiranu promenu prostora, nagovešteni su osobeni i bezvremenski putopisni obrisi. Stalnim opkoračenjima lako sprovedenim iz stiha u stih, ostvarena je velika estetska i emocionalna sugestivnost pesničkih slika, tako da udaljavanje od stvari postaje približavanje sopstvu“, zapisao je žiri.

„Ta subjektivizirana mesta nisu samo usputne prostorno-vremenske stanice, već semantički obogaćeni znakovi koji nenametljivo i inovativno prenose reference na odabranu pesničku tradiciju, čime se vrši dodatna identifikacija onog koji govori i prelazi fizičke razdaljine ne bi li pronašao put do svog jezičkog i poetskog bića“, saopštio je žiri razloge zbog kojih je Vasić postao 52. laureat Nagrade „Branko Miljković“.

Njegova zbirka pesama dobila je glasove Jelena Mladenović i Petra Matovića, dok je glas pesnika Miodraga Raičevića pripao zbirci „Radio Itaka/Bez tereta“ Saše Jelenkovića.

Nagrada koja nosi ime jednog od najvećih jugoslovenskih pesnika sastoji se od povelje, statuete i novčanog iznosa, a dodeljuje je Grad Niš, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture.

Bojan Vasić (Banatsko Novo Selo, 1985) objavio je knjige pesama „Srča“ (2009), „Tomato“ (2011), „Ictus“ (2012), „13“ (2013), „Detroit“ (2014), „Volfram“ (2017), „Toplo bilje“ (2019), „Brid“ (izabrane pesme, 2021), „Udaljavanje“ (2022), kao i roman „Vlastelinstva“ (2022), a u književnoj javnosti poznat je i po tome što je bio deo pesničko-umetničke grupe okupljene oko edicije Caché.

Vasić je laureat i drugih prestižnih nagrada – „Mladi Dis“ i „Matićev šal“ (za zbirku „Srča“), i „Miroslav Antić“ i „Vasko Popa“ („Toplo bilje“).

Zastupljen je u nizu generacijskih izbora, a pesme su mu prevođene na slovenački (Črepinje/Srča, Ljubljana, 2015), poljski, engleski, nemački i makedonski jezik (Topli bilki, Bitola, 2021).

Poznat je i kao književni kritičar, i član je Srpskog književnog društva.

Nagrada „Branko Miljković“ Vasiću će svečano će biti uručena tokom maja ili juna u Gradskoj kući u Nišu, a organizator ove ceremonije je Niški kulturni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari