Jedanaest novih knjiga u pesničkoj ediciji Element: Uzbudljiva godina poezije u Arhipelagu 1Foto promo /Arhipelag

Arhipelag je u toku 2022. objavio čitavu jednu biblioteku poezije. Čak jedanaest novih knjiga pesama objavljeno je u Arhipelagovoj pesničkoj ediciji Element.

Zajedno s knjigom pesničke autopoetike Vaska Pope „Kalem“ i sa izabranim pesmama Čarlsa Simića koje će Arhipelag uskoro objaviti, to je uzbudljiva, raznovrsna i inspirativna slika savremene poezije u njenim različitim poetičkim, tematskim i generacijskim izrazima.

Pesnička sezona u Arhiplagu počela je objavljivanjem nove knjiga pesama Radoslava Milenkovića „Povratak u katakombe“.

Jedanaest novih knjiga u pesničkoj ediciji Element: Uzbudljiva godina poezije u Arhipelagu 2
Foto pomo /Arhipelag

– Pesnička zbirka Radoslava Milenkovića „Povratak u katakombe“ istovremeno predstavlja i povratak u Milenkovićev poetski svet koji nam je dobro poznat iz njegovih prethodnih knjiga. To je svet duboke melanholije, istovremeno intelektualno promišljen i razorno introspektivan, svet koji poeziju vidi kao jedini način da se preživi stvarnost – naglasila je Jelena Lengold.

Nova knjiga pesama Tanje Stupar Trifunović „Zmijštak“ sklapa sugestivnu i simbolički jaku sliku savremenog sveta.

– Od kamernog sveta emocija, o kojima se govori moćno i sugestivno, preko nesmirene slike zavičaja koja je s druge strane bilo kakvog opšteg mesta, Tanja Stupar Trifunović je stigla do kritički izoštrene slike društva i sveta u kome je post-istina smenila istinu, u kome su osvajači pred gradovima, a poraženi u svakome od nas, u kome sloboda više nema ni cenu ni trajnost, dok se jedinka ispočetka suočava sa zahtevom – kaže kritičar Gojko Božović, urednik Arhipelaga.

Nastale u proteklih nekoliko godina, pesme u knjizi Žarka Milenkovića „Svakodnevno ubijanje života“ jesu, pre svega, pesme iskustva na koje se nadovezuje istančana pesnička kultura.

U Milenkovićevim pesmama iskazuje se melanholično iskustvo konkretnog vremena i konkretnog prostora prelomljeno kroz individualizovanu pesničku perspektivu.

Jedanaest novih knjiga u pesničkoj ediciji Element: Uzbudljiva godina poezije u Arhipelagu 3
Foto promo /Arhipelag

Nova knjiga pesama Tihomira Brajovića „Nezbiljnost“ pojavila se četrdeset godina posle objavljivanja prve njegove pesničke knjige (Gladi, 1982).

Kritičar Mihajlo Pantić u recenziji knjige naglašava da je „Nezbiljnost suzdržano poetizovana hronika doba koje nam je dodeljeno, dijagnoza ovdašnjeg velikog društvenog, pa i civilizacijskog (pre)loma u znatnoj meri zaduženog, pa i krivog za oblikovanje kako našeg zajedničkog, tako i svakog pojedinačnog života.

Knjiga pesama poznatog srpskog pesnika iz Rumunije Slavomira Gvozdenovića „Disanje na pseće škrge“ predstavlja zanimljiv ukrštaj konkretnog iskustva i složenog pamćenja, modernističkih tokova i istorijskih reminiscencija.

U toku jeseni izašla je čitava serija pesničkih knjiga, prva od njih je nova knjiga pesama Bojana Vasića „Udaljavanje“.

Pesme Bojana Vasića u znaku su neprestanog kretanja i izmeštanja. To je kretanje u vremenu i u zadatom prostoru, ali i u individualnom prostoru koji otvara naglašena subjektivnost ovih stihova.

Retko koji savremeni srpski pesnik postiže tu jezičku ekonomiju po kojoj se prepoznaju stihovi Nikole Vujčića u knjizi „U jednom danu“.

Sažimajući izraz, kako navodi Božović, pesnik je na toj osetljivoj granici stvaranja i nemosti otkrivao „dokle sve dopire pogled“ osetljivog lirskog subjekta modernog doba.

Izabrane i nove pesme Snežane Minić, „Mrtva priroda sa cvećem“,  predstavljaju odličnu retrospektivu opusa ove pesnikinje. Za njene pesme nemački pesnik i kritičar Viktor Kalinke kaže:

Jedanaest novih knjiga u pesničkoj ediciji Element: Uzbudljiva godina poezije u Arhipelagu 4
Foto promo /Arhipelag

– Ove pesme pričaju. One se ne vežbaju u hermetičnoj igri skrivalice, već u hermeneutici. Čitalac pliva zajedno sa strujom autorkine samosvesti, on bez muke klizi i prati njen život kao u nekom nomadskom naselju koje je našlo svoje mesto na obali reke.

„Nepristajanje“ je prva knjiga pesama Marije Radić.

– Pesme Marije Radić velikim delom distoniraju u odnosu na poeziju koju pišu pesnikinje njene generacije. Pesme iz zbirke „Nepristajanje“ svedoče o ljubavi kao žeđi i gladi „nikad utoljenoj“, kako bi to rekao Pol Elijar, o onom svetom osećanju koje nas izvlači iz nas samih i makar na trenutak nas čini oboženima i besmrtnima – kaže recenzent ove knjige pesama Dragan Jovanović Danilov.

„Do isteka peska“ Radomira Uljarevića

Sajamsku premijeru doživele su nove knjige pesama Radomira Uljarevića, Marije Radić i Nenada Jovanovića.

Jedanaest novih knjiga u pesničkoj ediciji Element: Uzbudljiva godina poezije u Arhipelagu 5
Foto promo /Arhipelag

Od pesnika izražene kritičke note i socijalnog verizma, Radomir Uljarević se u knjigama objavljenim u dvehiljaditim godinama okreće boguokrenutim pitanjima ljudske egzistencije. Dok je u svetu ideološkog društva kroz kritičke, crnohumorne i ironijske preokrete tragao za smislom uz koji su može očuvati integritet ljudskog života, u novim pesmama Uljarević iz knjige „Do isteka peska “ traga za smislom bez koga život uopšte nije moguć. Iza pesama u u ovoj knjizi stoje puna zrelost, proceđeno iskustvo i izoštreno jezičko umeće.

„Kain i Abot, Avelj i Kostelo“

Nova knjiga pesama Nenada Jovanovića „Kain i Abot, Avelj i Kostelo“ upečatljiva je sinteza pesnikovih tema, postupaka i poetičkih interesovanja.

– U Jovanovićevim stihovima sve postaje mogući izvor pesme: od ličnih doživljaja do pesničke kulture, od prizora viđenih na putovanju do slika oživljenih u prosvetljujućem trenutku unutrašnjeg sveta. Amerika i Filipini, rudnici u Solt Lejk Sitiju i vašar u Šapcu, Dunav i Gang, Dišan i gruzijski film, mimezis i hronologija, Vitlejem i Ulan Bator, i još mnoštvo drugih tema, sve se to vrtloži u uzbudljivoj slikovnosti ove poezije koja ne prestaje da nas iznenađuje – smatra Gojko Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari