„Bolje ikad, nego nikad“ – tom rečenicom je reditelj Roman Polanski (78) sažeo svoje impresije povodom dobijanja nagrade na filmskom festivalu u Cirihu, gde je, pre dve godine kada je prvobitno trebao da postane laureat, bio uhapšen pri dolasku.

Polanski je presretnut 26. septembra 2009. godine na aerodromu, i potom je bio u kućnom pritvoru sve dok švajcarske vlasti, 2010. godine, nisu odbile da ga izruče SAD, i to zbog tehničke manjkavosti u zahtevu supersile. U SAD je protiv čuvenog reditelja i dalje na snazi optužnica da je imao seksualni odnos sa 13-godišnjom devojčicom 1977. godine. Od tada je mogao da neometano putuje u Švajcarsku.

„Čudna je to godišnjica za mene. Izvesne delove bih radije zaboravio, ali mi je drago da sam ovde. Veoma je dirljiv trenutak, te ne očekujte govore“, izjavio je reditelj pošto mu je uručena nagradu za životno delo.

„Naročito bih želeo da se zahvalim zatvorskom osoblju koje se trudilo da moj boravak kod njih bude što podnošljiviji, uključujući i šefa zatvora u Cirihu“, rekao je Polanski, što je izazvalo salve smeha u publici, ali ih je reditelj odmah utišao: „Ne šalim se kada ovo kažem“.

Na ovogodišnjem sedmom izdanju festivala u Cirihu biće prikazano 96 filmova, od kojih su deset svetske premijere. Glumac i reditelj Šon Pen je dobitnik ovogodišnje nagrade Zlatna ikona, za životno delo. Američki glumac Lorens Fišburn je, inače, među članovima žirija. Festival se završava se 2. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari