Bosifest održan po osmi put 1

U realnosti koja stalno nameće neke sumnjive kriterijume Filmski festival osoba sa invaliditetom Bosifest je i ove godine po osmi put uspeo da dokaže da sinonim za osobu sa invaliditetom ne mora biti patnja, tuga i depresija, već hrabrost, inspiracija i radost za životom.

Ove godine bilo je prijavljeno oko 90 filmova iz Kanade, Italije, Češke, Poljske, Gruzije, Izraela, Francuske, Holandije, Rusije, Irana, Engleske, Bugarske, Indije…

“Imao sam predrasudu da će među ponuđenim filmovima dominirati filmovi-projekti, odnosno hibridna polufilmska-polutelevizijska ostvarenja sa dominantnim sociološkim ili čak medicinskim predznakom. Moja ogromna greška!! Drugačije rečeno: iznenađen sam kvalitetom! Odista nisam očekivao toliku koncentraciju estetike, humanosti i pozitivne energije na jednom mestu”, rekao je Goran Radovanović, ovogodišnji selektor, inače reditelj filma „Enklava“.

U svetu u kome se solidarnost i empatija sve više potiskuju i gube, filmovi koje smo imali prilike da vidimo na ovogodišnjem Bosifestu su nas, pre svega, upućivali da razmislimo o tim bazičnim vrednostima humanog društva. Videli smo posebne filmove sa posebnim ličnostima, koje nisu drugačije zbog svog invaliditeta već zbog permanentne borbe i slavljenja života. To ih svakako čini posebnim i izrazitim u društvu koje je zapalo u apatiju. U takvom društvu često dominira površni pogled koji osobe sa invaliditetom isključivo vidi kao one koji ne koračaju. Ovi filmovi otkrivaju da oni zapravo koračaju i to po prostranstvima koje često većina u društvu ne može ni da zamisli. Hrabrost u izrazu, temi, postupku, doticanju iracionalnog, otvorenost pogleda tamo gde je društvo hendikepirano slepim mestima, sve to odlikovalo je filmove ovogodišnje selekcije”, naveo je direktor festivala Darko Ivić.

Svaki film sa ovogodišnjeg Bosifesta zaslužuje da bude pogledan i zapamćen, izjavila je Anica Dobra, naša poznata glumica i članica ovogodišnjeg žirija.

– Ne bih izdvajala posebno filmove jer svaki film ima autentičnu priču, a nijanse su presudile da li će neki dobiti nagradu. Da se samo ja pitam, svaki film bi bio nagrađen – rekla je Dobra i dodala da Srbija treba da bude ponosna što ima festival kakav je Bosifest.

– Dokle god mi imamo ovakve festivale, smatram da ima nade za ovu zemlju. Ne samo za našu kulturu, već i za nas kao ljude, kao nečije prijatelje i rođake – zaključila je Anica Dobra.

Konkurs

Hendi centar Koloseum je raspisao konkurs za prijem filmova za Bosifest 2018 koji će biti održan od 10. do 12. oktobra 2018. u Beogradu. Konkurs je otvoren do 25. marta 2018. godine. Festival je takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži takmičarski i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa. Više informacija se mogu naći na sajtu bosifest.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari