Božićni koncert Fondacije Alek Kavčić na Kolarcu 1Foto: MSTC Kolarac Promo Fondacija Alek Kavčić

Škola za muzičke talente u Ćupriji i Fondacija Alek Kavčić organizuju 7. januara u 12.00 prvi Božićni koncert u Kolarčevoj zadužbini, na kom će, pod dirigentskom palicom Nikoline Nike Kovačević, zajedno nastupiti Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije, studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu (Departman muzičke umetnosti)

Osim njih, na koncertu učestvuju članovi profesionalnih, umetničkih ansambala Narodnog pozorišta iz Beograda i Srpskog narodnog pozorišta, Umetničkog ansambla MO Stanislav Binički, Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, Big Benda Radio-televizije Srbije i članovi Beogradske filharmonije.

Muzički program koncerta na najlepši način spaja i sublimira kapitalna dela svetske, muzičke baštine. Na repertoaru će se naći delovi svite iz baleta „Krcko Oraščić”, ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog, muzika iz džez svite kompozitora Dmitrija Šostakoviča, valceri, polke, galop iz opusa bogatog stvaralaštva porodice Štraus. Uz pomenuta muzička dela, posebna pažnja biće posvećena nekim od najlepših melodija srpske nacionalne muzike.

Koncert je besplatan

Ideja o koncertu rodila se tokom saradnje Fondacije „Alek Kavčić” i Danijele Jović, direktorke Škole za muzičke talente u Ćupriji, a u procesu izrade udžbenika iz muzičke kulture za osnovnu školu, kroz projekat „Deca deci“.

Đaci koji koriste besplatne udžbenike Fondacije „Alek Kavčić“ u prilici su da putem QR koda čuju dela klasične muzike za gudače u izvođenju đaka ove prestižne škole iz Ćuprije.

Radi se o delima koja su predviđena planom i programom muzičke kulture za različite razrede osnovne škole”, izjavio je osnivač Fondacije Aleksandar Kavčić.

Zahvaljujući dirigentu i vokalnoj solistkinji Nikolini Niki Kovačević i pijanisti i aranžeru Ivanu Aleksijeviću, učenici mlađih i starijih razreda osnovne škole koji koriste besplatne udžbenike Fondacije „Alek Kavčić“ uz pomoć QR kodova mogu da čuju i vokalno-instrumentalno izvođenje pesama koje uče.

Takođe, uz tonske snimke sa instrumentalima koji se takođe nalaze na QR kodovima, učenici lakše uče da pevaju zadate kompozicije.
Kada su digitalni udžbenici u pitanju, uz muzičke primere za slušanje i pevanje data je i verzija za „karaoke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari