Branislava Ilić nova selektorka Joakimfesta 1

Tradicionalni, 16. po redu Međunarodni pozorišni festival Joakimfest i ove godine će biti organizovan u uobičajenom terminu, od 7. do 15. oktobra.

Novo je to što će, umesto dosadašnjeg selektora festivala Slobodana Savića, predstave za ovogodišnji Joakimfest da bira dramaturškinja i dramska spisateljica Branislava Ilić.

U današnjem obraćanju javnosti nova selektorka Joakimfesta poručila je da je to „festival koji otvara dijalog“.

„Ceneći značajan pomak koji je gospodin Slobodan Savić učinio, pre svega na promeni strukture i koncepcije Internacionalnog pozorišnog festivala Joakimfest, moja namera je da nastavim u tom smeru razvoja i afirmacije festivala, samim tim i Knjaževsko-srpskog teatra i grada Kragujevca. Kao neko ko smatra da funkcija pozorišnih festivala nije i ne može biti isključivo u pozorišnoj kompetativnosti, vrednovanju i nagradama, već u mnogo širem delovanju na zajednicu i društvo, otvaranje dijaloga na pozorišne ali i mnoge druge teme, kao i uvođenje ljudi iz različitih društvenih oblasti i aktivnije uključivanje publike u taj dijalog, vidim kao put uspostavljanja značajnijeg odnosa, razmene iskustava i mišljenja o svrsi, ulozi, pa i o moći pozorišta danas“, navodi se u saopštenju Branislave Ilić.

„S obzirom na to da će selekcija biti objavljena od 1. do 5. jula, o tematizaciji selekcije je preuranjeno govoriti jer se veliki broj premijera tek očekuje u narednim mesecima. U svakom slučaju selekcija ovogodišnjeg festivala će ispratiti produkciju predstava koje su realizovane u periodu trajanja pandemije sa završetkom sezone u junu ove godine, što već samo po sebi pokreće mnoga pitanja i moguće značajne razgovore na festivalu u oktobru“, kaže nova selektorka Joakimfesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari