Brđani umesto porte Bogorodičine crkve 1Foto: Medija centar

Jedan od najvećih savremenih srpskih slikara svetskog formata Ljubomir Ljuba Popović biće sahranjen danas u Valjevu.

Komemorativni skup povodom odlaska velikog umetnika, koji je više od pet decenije živeo i stvarao u Parizu, održaće se u podne u Centru za kulturu Valjevo. Sat i po kasnije služiće mu se opelo u valjevskom novom Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg, a u 15 sati biće sahranjen na parceli pored nove Osnovne škole „Milovan Glišić“ u naselju Brđani, gde je bio njegov valjevski dom, saopšteno je juče iz Gradske uprave Valjeva.

Pre desetak godina Ljuba Popović izjavio je za beogradski nedeljnik NIN da bi želeo da bude sahranjen u porti stare valjevske crkve, gde ga je „majka kao malog vodila bezbroj puta na jutrenje, gde je sa leve strane gledao fresku „Žrtva Avramova“, a sa desne „Dobrog Samarićanina“. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, sa predstavnicima Eparhije valjevske razgovarano je o Popovićevoj želji, ali juče u Gradskoj upravi niko nije mogao da kaže zbog čega je odlučeno da on počiva kraj OŠ u Brđanima. U SPC nezvanično objašnjavaju za naš list da u porti stare valjevske crkve Pokrova Presvete Bogorodice u poslednjih 100 godina niko nije sahranjen, jer za to nema uslova, a da će Ljuba Popović u naselju Brđani počivati u okviru kompleksa na kom je predviđena gradnja novog pravoslavnog hrama.

Grad Valjevo formirao je Odbor za sahranu Ljube Popovića od tridesetak članova u kome su predstavnici valjevske gradske vlasti i institucija, SPC, viđeni srpski umetnici – književnici i slikari, uključujući i akademika Matiju Bećkovića, sportisti, bivši političari i valjevski gradonačelnici. Ljuba Popović preminuo je krajem prošle nedelje, u noći između četvrtka i petka u beogradskoj bolnici „Dragiša Mišović, u 82. godini. NJegovu poslednju veliku izložbu u prestonici Srbije – krajem prošle godine u Galeriji RTS posetilo je dvadesetak hiljada ljubitelja njegovog stvaralaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari