Festival će zvanično otvoriti kanadski reditelj Brus LaBrus, a potom će biti prikazan hrvatski film „Lavina“ Stanislava Tomića, koji je otvorio i ovogodišnji Pulski filmski festival. Srpskoj premijeri „Lavine“ prisustvovaće: reditelj Stanislav Tomić, glumci Stojan Matavulj, Robert Ugrina, Žarko Radić, Sara Stanić i producent filma Jozo Paljak, koga pamtimo po filmu „Fine mrtve djevojke“.

Petak je rezervisan za druženje sa kanadskim andergraund režiserom Brusom LaBrusom, koji će predstaviti svoj film „Mizandristkinje“ o lezbejskoj terorističkoj grupi koja se sprema da svrgne patrijarhat. LaBrus će predstaviti i dokumentarac „Kvirkor: Kako pankovati revoluciju“ o LGBT pankerima u kome je pored DŽona Votersa i Bet Dito jedan od protagonista.

Francuski reditelj i dobitnik Gran prija Kanskog festivala Robin Kampijo predstaviće svoj film „120 otkucaja u minuti“ koji je nominovan za najbolji evropski film. Tema filma je početak HIV aktivizma u Francuskoj i prati grupu pariskih aktivista koji preferiraju radikalniji pristup protestima. Iz Finske stiže njihov kandidat za nagradu Oskar film „Tom od Finske“ o najpoznatijem Fincu, Touku Laksonenu. Kao odlikovani oficir, koji se posle odbrane domovine u Drugom svetskom ratu vraća kući, suočava se sa progonom homoseksualaca u Helsinkiju i pritiskom da se oženi i ima decu.
Dan ljudskih prava, 10. decembar, biće obeležen maratonom kratkog filma koji počinje u podne i traje do ponoći, kada će biti prikazano preko 50 filmova koji se nadmeću za Nagradu za najbolji kratki film. U žiriju su: scenarista Dimitrije Vojnov, direktorka bečkog festivala „Identities“ Barbara Rojmuler i direktor amsterdamskog festivala „Roze Film Dagen“ Verner Borkes.

U okviru festivala biće organizovan i Holandski dan, kada će biti prikazano pet holandskih filmova, uz nastup amsterdamske dreg kraljice Ledi Galore i projekcija komedije „Kraljica Amsterdama“.

Festival zatvara dokumentarac o legendarnoj divi Grejs DŽons koji je premijerno prikazan na Toronto film festivalu. Film je putovanje kroz nastupe, privatni i javni svet ove pop ikone. Režiserka Sofi Fajns je stvorila snažno filmsko iskustvo u sprezi muzičkih sekvenci i intimnih ličnih kadrova koji prevazilaze njene ikonične maske. Gosti ovogodišnjeg festivala biće i reditelji: Stefan M. Mladenović, Branislav Princip, Karni Haneman iz Izraela, Tim Dekersa iz Holandije, Barbara Miler i ekipa njenog filma „Nisa“ iz Austrije, Saman Haghighivand iz Irana.