Buđenje gradića kreativnošću 1

Dugogodišnja muzička urednica Festivala uličnih svirača Jana Katić Čolević ostala je dosledna uobičajenoj praksi da okosnicu muzičkog programa čine mladi i neafirmisani umetnici iz domaćeg okruženja, koji na taj način dobijaju priliku da svoje zanimljive programe predstave široj publici i tako eventualno steknu veću afirmaciju.

Pred ovogodišnji Festival koji počinje u petak, 1. septembra, u petrovaradinskom Podgrađu pod novim nazivom „GradićFest“ za list Danas govori muzička urednica Jana Katić Čolević, koja je ovogodišnjim odabirom programa odgovorila na zahteve sredine kakav je Gradić pod Petrovaradinskom tvrđavom.

* Koliko lokacija festivala i društveni aktivizam koji ste pokrenuli utiču na koncepciju ovogodišnjeg programa?

– Kao i prošle, i ove godine smo program koncipirali tako da ga prilagodimo ambijentu Podgrađa i ogromnom potencijalu koje on pruža. Vodili smo računa i o stanovnicima Gradića, kojima smo vrlo zahvalni na saradnji i na načinu na koji su nas prihvatili, trudeći se da ne remetimo njihov svakodnevni život. Takođe, moram napomenuti da buđenje Gradića koje smo započeli prošle godine nije završeno, jer još uvek otkrivamo nove potencijale ovog prostora. Raznovrsni aspekti programa, pri čemu ne mislim samo na glavni muzički deo, izvanredno su se smestili u ulice Podgrađa.

* Koji su to prioriteti kojima se vodite prilikom izbora učesnika festivala?

– Svake godine se trudimo da program bude raznolik, da podjednako imamo zastupljene muzičare, performere, moderni cirkus, predstave. Takođe, jedna od vodilja pri izboru izvođača je i potraga za neobičnim instrumentima, vrstama izvođenja muzike i drugog programa. Trudimo se da dovodimo umetnike iz celog sveta. Ove godine sam želela da ubacim malo više ženskih izvođača, tako ćemo imati nastupe Bojane Vunturišević, Bitipatibi, Irene Žilić. Na festivalu uvek podjednaku zastupljenost imaju amaterski izvođači i etablirani, nije nam bitno da neko bude afirmisan, već se trudimo da istražimo scenu i izvođače koji možda nisu toliko popularni, ali čiji smo kvalitet prepoznali.

* Koliko je umetnička i kreativna kriza prisutna u današnjem svetu uličnih svirača? Koliko je zahtevno pronaći nove autentične izvođače koji bi oplemenili festival?

– Smatram da mi nismo suočeni sa tom vrstom krize, već upravo suprotno – imamo mnogo više želja i dugačku listu izvođača koje bismo voleli da dovedemo na festival i prezentujemo ih posetiocima. U tom smislu se trudimo da program bude sve atraktivniji, naravno u skladu sa trenutnim mogućnostima. Ulični performeri su veoma kreativni, i svake godine nailazimo na mnoštvo novih interesantnih izvođača koji nisu dovoljno poznati našoj publici. Ovaj vid umetnosti kod nas još uvek nije dovoljno zastupljen, kao na primer u mnogim drugim gradovima širom sveta gde su ulični performeri veoma prisutni i cenjeni. Sedamnaestogodišnje iskustvo i praksa Festivala uličnih svirača svakako je uticala na promenu svesti kod nas u tom smislu, i drago mi je što sve više primećujem tokom cele godine brojne umetnike koji se pojavljuju na raznim lokacijama u gradu. Zato mi je izuzetno drago ako smo ih na bilo koji način ohrabrili i podstakli da slobodno pokažu svoje umeće na ulici.

* Šta je ono što vi kao urednica muzičkog programa izdvajate za ovogodišnji festival?

– Ove godine festival karakteriše veoma bogat program, pa će tako posetioci svakoga dana moći da pogledaju velik broj filmova, poslušaju raznolik muzički program, pogledaju izložbe naših partnera. U subotu je na programu izuzetno atraktivan nastup benda Love and Revenge iz Libana koji sjajno kombinuju matricu, libanski folk, i scene iz arapskih filmskih klasika. Predstava koju obavezno treba pogledati, a koju će inače i biti teško propustiti pošto će se dešavati duž cele Beogradske i Štrosmajerove ulice, jeste predstava „Invazija“ koju izvodi neformalna grupa umetnika iz Slovenije „Kud Ljud“. Od domaćih izvođača preporučila bih Ensh, Sergio Lounge, LukeBlack. U svakom slučaju najbolje je da svako za sebe napravi izbor iz naše ponude, a i onima bez satnice i programa koji samo budu šetali ulicama Gradića provod će biti zagarantovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari