"Bukvalno. Otprilike": Poetska drama Tadije Čalukovića u kojoj čitatelj konstantno priželjkuje odgovor 1Foto: Korice knjige

Tadija Čaluković objavio je novu knjigu „Bukvalno, otprilike“, koja je u Beogradu dostupna u knjižari Beopolis, dok je u Zagrebu knjigu moguće pronaćije u izlogu knjižare Akademije dramske umjetnosti, i putem onlajn prodaje na sajtu izdavača knjige Nove poetike.

,,Kroz razgovor dveju žena, majke i ćerke, autor gradi naizgled jednostavnu, a vrlo kompleksnu razmenu koja se dešava između njegovih junakinja u kojoj do samog kraja ni one same, a ni mi nismo sigurni šta se od svega toga bukvalno, a šta otprilike dogodilo. Varljivost sećanja i individualnog doživljaja sveta ostavlja prostor za maštovitu scensku interpretaciju ovog teksta, ali i njegovo čitanje u jednom dahu’’, napisala je dramaturškinja Tijana Grumić, profesorka na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u recenziji.

Jedan od najboljih savremenih dramskih pisaca u regionu Espi Tomičić, kaže da je: ,,Bukvalno, otprilike sjajna poetska drama u kojoj čitatelj konstantno priželjkuje odgovor koji, na samom kraju, ostaje unutar njega samog, u tišini zaklopljene knjige.’’
Predgovor pod naslovom ,,Tko živ? Tko mrtav? Misterij femicida’’ piše profesorka na Odseku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Nataša Govedić.

Ona ocenjuje da ,,Čaluković ne govori samo o unutarobiteljskom nasilju, nego i o „neubivosti“ odnosa roditelj/dijete, čak i onda kada je među majkom i kćeri otvoren duboki jaz…’’

O autoru

Tadija Čaluković rođen je 2002. godine. Piše scenarije, prozu i drame.

Akademiju dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, Odsek dramaturgija, upisao 2021. godine. Potpisuje scenario i režiju na tri kratkometražna igrana filma i jednom srednjemetražnom dokumentarnom koji su prikazani u Beogradu. Saradnik na filmu Teret (2018), koji je premijerno prikazan na Cannes Film Festival. Dobitnik nagrade Prijatelji dece Zemuna za najbolju poeziju.
Njegova pesma o ekologiji objavljena je u antologiji Beli gradovi u izdanju organizacije Mladi istraživači Beograda. Osnivač i glavni urednik internet časopisa Salome (salome.rs). Objavio je roman Mutant u vozu (2018). Na festivalu DeSADU učestvovao s dramskim tekstom Hot Stuff (2022). Na zagrebačkom radiju Kradio, autor je emisije Beogradska kronika.
Živi na relaciji Beograd-Zagreb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari