Čamac izvučen sa dna Dunava "zvezda" nove stalne postavke Muzeja grada Novog Sada 1Foto: Muzej grada Novog Sada

U okviru nove stalne postavke Muzeja grada Novog Sada pod nazivom „Tvrđava“ predstavljen je i veliki monoksil – čamac napravljen od jednog komada drveta.

Veliki monoksil – čamac, napravljen od jednog komada drveta dominira sveže rekonstruisanim krilom Muzeja grada Novog Sada.

To najstarije plovilo, pronađeno je potpoljeno u Dunavu u blizini Tvđave sredinom prošlog veka. Sada je zvezda nove stalne postavke Muzeja koja posetiocima prikazuje dinamičnu prošlost petrovaradinske stene i kontuinuitet nastanjivanja na tom strateški važnom mestu.

„Izložba Tvrđava je koncipirana upravo tako da naše sugrađane, kao i goste grada upozna sa dinamičnim istorijskim i graditeljskim procesima i poduhvatima koji su se kroz istoriju odvijali na ovom važnom strateškom mestu. Većina posetilaca nije upoznata sa činjenicom da su utvrđenja na ovom prostoru postojala još od antičkog vremena, a da tragovi života sežu do kamenog doba. Zato je veliki deo izložbe posvećen upravo tim najstarijim slojevima i kulturama, zatim sledi segment izložbe posvećen srednjevekovnom utvrđenju Belafons i na kraju izgradnji Petrovardinske tvrđave koja je ostala očuvana od 18. veka pa sve do danas“, objašnjava Vesna Iković, direktorka Muzeja grada Novog Sada.

U sklopu izložbe, posetioci i dalje mogu da prošetaju sada uređenim podzemnim galerijama gde se nalazi i bunar koji je bio centar vodosnabdevanja tvrđave. Sem toga, kroz različite medije, slike, priče, kostim i alate koji su pronađeni, Muzej grada Novog Sada oživljava priču svih naroda koji su na ovoj steni živeli.

„Nova stalna postavka o Tvrđavi je pre svega veoma edukativna i svim turistima koji je posete pružiće mnoštvo informacija o mestu na kojem se nalaze. Koncept izložbe je takav da svaki posetioc može da prilagodi koliko vremena će provesti u razgledanju, a što zavisi od njegovog stepena interesovanja. Takođe obilaskom Velikog ratnog bunara u čiji prostor se ulazi iz same izložbe, doživljaj je još potpuniji, a vreme „potrošeno“ na dobar način“, dodaje direktorka Muzeja.

Uz novu, stalnu postavku, Muzej grada Novog Sada, uz pomoć gradske uprave, do kraja godine priprema još dve velike izložbe. Prva na redu je izložba „Milan Konjović“ u Zbirci strane umetnosti. Radi se o delima čuvenog srpskog slikara koja su deo privatne kolekcije Marčić. Biće izloženo oko četrdeset radova koje je umetnk stvaro u periodu od 1916. pa sve do 1986. godine u različtim tehnikama, a posebno je zanimljivo da se radi o delima koja do sad nisu često izlagana, pa će izložba biti podjednako zanimljiva i najširoj javnosti, kao i poznavaocima Konjovićevog stvaralaštva.

Druga izložba koja će biti priređena u prostoru Muzeja grada Novog Sada, tačnije u renoviranom prizemnom delu centralne zgrade, je izložba inspirisano životom Mileva Marić Ajnštajn. Radi se umetničkoj interpraticiji Dušana Jovovića, u kojoj upotrebom savremnih medija i tehnologija, ali i klasičnih umetničkih izraza, iznosi vlastita promišljanja o životu i radu ove znamenite žene.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari