Čarli ČaplinFoto: THE ESSANAY FILM MANUFACTURING COMPANY - Album / Album / Profimedia

Na današnji dan (16. april) 1889. godine rođen je veliki filmski umetnik Čarli Čaplin. Njegov put do globalne ikone i miljenika ljubitelja sedme umetnosti, međutim, nije bio lak. Čaplin je rođen u siromaštvu, a nedavno pronađen intervju s njegovom prijateljicom iz detinjstva otkrio je kako je zaista izgledalo njegovo odrastanje i s kojim se sve problemima suočavao pre nego što se proslavio.

Efi Vizdom, čija tetka je budućoj holivudskoj legendi pružila utočište uvek kad mu je bilo potrebno, izjavila je u intervju da je Čarli Čaplin „imao užasan život“ kao dete, da je bio „uvek gladan“ i obučen u „odrpanu“, prljavu odeću.

Nema sumnje da mu je iskustvo ovakvog života u oskudici poslužila kao inspiracija za lik skitnice, koji ga je proslavio na filmu.

Godine 1983, sa 92 godine, Vizdom je dala intervju u kojem se prisetila da je prvi put srela Čaplina kada je on imao pet, a ona sedam godina, pri čemu je njena tetka praktično postala njegova „maćeha“, kako joj je govorio.

Ona se priseća: „Moja tetka ga je hranila jer u to vreme nije bilo socijalnog osiguranja, nije bilo besplatnog mleka, nije bilo dečjih dodataka, ništa. Nikad niste gladovali, ali ste ipak bili na granici siromaštva.“

„Išao je u ulicu Lembet vok i krao. Jednog dana je došao kući sa četiri jajeta u džepu. Jednog dana je došao kući sa parom čizama koje je ukrao“, dodala je, prenosi Gardijan.

Njena tetka ga je prekorila: „Hoćeš da pozovem policiju? Ako nastaviš sa ovakvim ponašanjem, završićeš iza rešetaka. Ti to shvataš, zar ne?“

„Rekao je: ‘Pa, video sam ih i bio sam gladan, pa sam ih uzeo’. Nije mogao da vrati jaja nazad. Kada se pojavio kući s čizmama, naterala ga je da ih vrati“, nastavila je Vizdom.

Intervju je vodio Kevin Braunlou, jedan od vodećih britanskih stručnjaka za neme filmove.

Čaplinovi roditelji učestvovali sz u mjuzikhol predstavama, a njegov otac napustio je njegovu majku. Vizdom se priseća kako je „pobegao i otišao sa devojkom iz trupe“. Njegova majka je tada završila u psihijatrijskoj bolnici.

Nakon Čaplinove smrti 1977. godine, Vizdom je pisala njegovoj udovici o tome kako se njegova majka strašno brinula za sudbinu Čarlija i njegovog brata Sidnija.

„Rekla sam ledi Čaplin da poznajem Čarlija još od kad je bio mali dečak. Igrala sam se s njim napolju. Kada je njegova majka imala nervni slom, rekla je mojoj tetki: ‘Ako moram da odem, nadam se da nećeš dozvoliti da moji ljupki sinovi završe u sirotištu’. Moja tetka je rekla: ‘Ne, ja ću se pobrinuti za njih, ne brini’. Moja tetka ih je čuvala, hranila i oblačila“, rekla je Vizdom.

Čaplin to nikada nije zaboravio. Vizdom je odala priznanje njegovoj velikodušnosti prema njenoj tetki nakon što je postigao uspeh u Americi: „Slao je mojoj tetki puno novca jer se ona brinula o njemu“. I pisao joj je često.

Čarli Čaplin, sa svojim prepoznatljivim šeširom, brkovima i neverovatno velikim čizmama, bio je glavni junak filmskih remek-dela, kao što su „Svetla velegrada“, „Veliki diktator“ i „Zlatna groznica“.

Iako nikada nije zaboravio svoje korene, Vizdom se prisetila da je u Americi izgubio kokni naglasak: „Ranije je zvučao kao ja.“

Dodala je: „Rekla sam mu, pričaš kao otmeni ljudi. Zašto? Rekao je ‘Morao sam, išao sam na časove dikcije, naterali su me.'“

Vizdom, koja je napustila školu sa 13 godina i radila u jednom londonskom pabu u svojim 80-im, prisetila se njegovog talenta za zasmejavanje drugih. Čarli Čaplin je, prema njenim rečima, zabavljao svu decu.

Dodala je: „Uzeo bi jedan stari sto, u dvorištu pored doma moje tetke, i uveo bi svu decu unutra, i ustao bi tamo, obukao stare pantalone i stari kaput i nosio štap kada je imao 12 godina. Deca su to volela, znao je da padne sa stola, pa bi ustao.”

Ali našalila se: „Nikada nisam mislila da će postići toliki uspeh“.

Setila se da je pisao njenoj tetki iz Amerike, rekavši joj da će je posetiti po povratku u Englesku: „Rekao joj je da niji isti kao kada je bez ičega napustio Englesku. Napomenuo joj je da će se obogatiti.“

Dodala je da je Čarli Čaplin noćio u luksuznom hotelu Ric i došao kod tetke u Rols-Rojsu koji je vozio šofer. „Pozvao je moju tetku, mog ujaka i mene u Ric. Tetka mi je tada rekla: ‘Naravno da nikad nisam bila na jednom takvom mestu’“, rekla je Efi Vizdom u interjvuu o holivudskom velikanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari