Čarobnjaci, prinčevi i misterije - ovo su najprodavaniji romani svih vremena 1foto: EPA EFE

Iako nije poznat tačan datum početka, moderno štampanje knjiga staro je preko 1000 godina, a „Google books“ je procenio da je za svo to vreme izdato preko 130 miliona knjiga. Ipak, ljudi su uspeli da na osnovu poznatih podataka izvedu listu od deset najčitanijih, i apdejutuju je svake godine.

Možda ne postoji nijedan izvor koji je dosledno pratio prodaju knjiga tokom vekova, ali veb-sajtovi za objavljivanje (kao što je Publishers Weekly) mogu mnogo preciznije da procene prodaju starijih dela i prate prodaju novih izdanja. Prilikom sastavljanja liste najprodavanijih ikada, isključeni su verski naslovi (kao što su Biblija i Kuran) a uključeni su samo oni sa pouzdanim podacima izdavačkih kompanija, novinskih članaka i zvanična saopštenja za štampu.

Na prvom mestu preko 200 miliona prodatih primeraka našla se „Priča o dva grada“ Čarlsa Dikinsa. Roman koji je kamen temaljac modernog pripovedanja i koji počinje sa kultnom rečenicom, toliko puta citiranom –  „Bila su to najbolja vremena, bila su to najgora vremena“. Majstorska postavka likova, dramatizacija kao i društveni komentar za vreme vladavine terora tokom Franscuske revolucije, ovaj roman stavlja sa pravom na vrh liste.

Slična brojka prodatih knjiga je na drugom mestu, gde se nalazi Egzeperijev Mali Princ. Omiljena francuska knjiga za decu koja koristi elemente fantazije kako bi ispričala emotivnu i refleksivnu priču o najvećim životnim lekcijama. Prevedena je na preko 300 jezika, a čitaoci širom sveta susreli su Malog Princa na njegovom putovanju na kom pronalazi bezbedno mesto za svoj omiljeni cvet. Čitaoci svih uzrasta su uz njega mogli da dožive jednostavnu i lepu priču koja se neguje skoro 80 ​​godina.

Prva knjiga o Hari Poteru, „Kamen mudrosti“, spisateljice. Dž.K. Rouling je na trećem mestu. Sa ovom pričom smo se uveli u svet veštica, čarobnjaka i magičnih zveri. Upoznajemo se sa Harijem, mladim siročetom kom na 11. rođendan kažu da je čarobnjak, nakon čega je odveden u Hogvorts, magičnu školu u kojoj sklapa prijatelje, uči sve što može o magiji i počinje da otkriva mračne tajne oko smrti njegovih roditelja. Cela serija „Hari Poter“ je do danas prodata u broci oko 500 miliona primeraka,  a prva u nizu je prodata najviše i broji oko 150 miliona.

Na četvrtom mestu je Agata Kristi i njena knjiga, nešto novijeg naslova „I ne osta nijedan“, koju smo nekad znali po veoma politički nekorektnom imenu  „Deset malih crnaca“. Klasična misteriozna priča iz 1939. gde je deset stranaca polako ubijeno nakon što su pozvani na misterioznu večeru u milionerskoj vili. U svakoj prostoriji dvorca, na zidu visi jeziva dečija pesmica koja objašnjava smrt ljudi. Kada gosti shvate da se ubistva izvode kako je opisano u rimi, moraju otkriti ko orkestrira šemu pre nego što niko ne ostane živ. Knjiga je prodata u količini od 100 miliona kopija.

Na petom mestu, se nalazi klasik kineske literature, „San o crvenom paviljonu“. Autor je Cao Hsuečin. Ovo je jedan od četiri velika klasična kineska romana, napisan 1791. godine, poznat je skoro svakom kineskom čitaocu zbog prikaza tradicionalne kineske kulture. Veruje se da je zasnovan na životu autorke i ženama u njemu, ovaj roman uključuje opsežnu postavu od preko 400 likova čija iskustva nude zapažanja o Kini 18. veka. Smatra se jednim od najvećih i najznačajnijih književnih dela na svetu, a prodat je u preko 100 miliona primeraka.

U prvih deset se nalaze još i Tolkinov uvod u „Gospodare prstenova“ – „Hobit“, Luisov začetak priča iz Narnije, iliti „Lav, veštica i orman“. Tu su još „She: History od Adventure“, zatim roman koji su svi čitali, ali nisu želeli da budu viđeni sa njim u rukama, „Da Vinčijev kod“. Na kraju, na desetom mestu, nalazi se druga knjiga iz serijala o Hari Poteru, „Dvorana tajni“. Knjige o malom čarobnjaku su svakako najuspešniji serijal svih vremena, jer se svi delovi mogu naći u top 20 najprodavanijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari