Časopis “Razvitak” – izvornik i enciklopedija Timočke krajine 60 godina 1Foto: NP TK "Zoran Radmilović" Zaječar

Punih šest decenija “Razvitak”, časopis za društvena pitanja, kulturu i umetnost, dokumentarno beleži savremena zbivanja, društveni i kulturni razvoj Timočke krajine.

Prvi broj “Razvitka” objavljen je 1961. godine i njegovu uredničku koncepciju enciklopedijskog karaktera utemeljio je  Tomislav Mijović koji je do 2006. godine uredio 226 brojeva.

Po koncepciji, ovo je zavičajni časopis i praktično je kroz sve ove decenije bio i hronika i hronologija Timočke krajine.

U “Razvitku” su objavljivali brojni saradnici i stručnjaci iz raznh oblasti, poznavaoci običaja i tradicije ovog dela Srbije, pa je časopis bio i neka vrsta enciklopedije Timočke krajine.

Na početku je to bio časopis za društvena pitanja sa stalnim rubrikama, ali se vremenom njegov sadržaj i obim širio.

„Bitno je da se urednik nije previše udaljavao od osnovne zamisli i potrebe za jednim takvim časopisom, afirmaciji vrednosti Timočke krajine, čime je stekao stalne čitaoce, a za istraživače je to bila i jeste redovna literatura i izvor podataka“, napisao je u uvodniku najnovijeg dvobroja aktuelni urednik Vlasta Mladenović, podsećajući na početke „Razvitka“.

Ovaj je časopis, kako to ocenjuje Mladenović „svedok“ izgradnje industrijskih giganata RTB Bor, HE „Đerdap“ I i II, fabrika, male privrede.

Bavio se demografskom situacijom, socijalnom politikom, poljoprivredom, beležeći privredni, društveni i kulturni razvoj Timočke krajine.

Na stranicama „Razvitka“ objavljivani su i tekstovi iz istorije, arheologije, etnologije, lingvistike.

U rubrici namenjenoj književnom stvaralaštvu posebna dragocenost je očuvanje narodnog stvaralaštva: lirske i epske pesme, narodne pripovetke, anegdote, a koje su zabeležili sakupljači ovog blaga.

-Danas skoro i da nema više kazivača, pa time ni sakupljača, tako da je „Razvitak“ prava riznica – smatra Mladenović.

Počev od dvobroja 227/228, od 2007. časopis uređuje Zoran Cvijetićanin, nastavljajući ustaljenu formu i sa prilozima iz različitih oblasti, kao što su društvene nauke, prirodne nauke, filozofija, religija, medicina, lingvistika, književnost, podseća u uvodniku  Mladenović.

Dodaje i da je dvobroj 259/260 uredio Saša Jelenković i da se tada najviše odstupilo od dugogodišnjeg koncepta časopisa, ali je uz vredne književne priloge, zadržana forma i kontinuitet časopisa.

– U ovom broju zadržavamo tradicionalnu koncepciju “Razvitka“, koja traje šezdeset godina, uz izvesne novine, u estetskom i sadržajnom smislu, shodno vremenu i razviću – napominje urednik „Razvitka“ Vlasta Mladenović.

Za aktuelni dvobroj „Razvitka“ pisali su Dimitrije O. Golemović, Dragan Babić, Đorđe Matić, Dušan Pajin, Goran N. Maksimović, a u skladu sa konceptom objavljena je i poezija timočkih stvaralaca.

„Razvitak“ će sutra u Narodnom muzeju predstaviti urednik Vlasta Mladenović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari