"Četrdeset prstiju" otvara Gitar Art 1Foto: promo/ Guitarart/ Simone Di Luca

Izuzetno smo srećni što smo ovde. Iza nas je teška godina, loša, posebno u Italiji gde je sve bilo zatvoreno. Nismo odavno svirali i verujemo da će nam večerašnji koncert biti jako zabavan. Prošle godine smo ostavli srce u Srbiji. Nadamo se da će večeras biti eksplozivno. Želimo da se zabavimo, nadamo se da ćete i vi – to su povodom večerašnjeg koncerta poručili muzičari iz sastava “40 Fingers” koji otvaraju ovododišnji Guitar Art Festival.

Koncert gitarske supergrupe “40 Fingers” biće održan u Kombank dvorani, iako je do sada tri puta odlagan. Oni će večeras predstaviti poznatu filmsku muziku, autorske pesme, i popularne pop i rok hitova, u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Pod sloganom “Digital Revolution” ove godine Guitar Art Festival i Dom omladine predstavljaju 22. izdanje međunarodnog festivala gitare koji počinje danas i traje do 5. juna a slavi gitaru kroz osam koncerata klasične, pop i rok muzike. Tu su i prateći programi, a pored živih nastupa najavljuje i prenos koncerata na kanalu RTS 3.

Drugog dana GAF-a u Domu omladine nastupiće vrhunski gitarista Ruben Betenkurt iz Portugala, povodim čijeg koncerta je ambasadorka Portugala Marija Virdžinija Mendez da Silva Pina kazala da višestruko nagrađivani, mladi i ekstremno talentovan umetnik na gitari dolazi da začara svojim nastupom.

Iste večeri u Domu omladine najavljen je dragulj klasične muzike i gitare Nikita Koškin, ruski i svetski gitarista i kompozitor, čiji će koncert za gitaru i gudački orkestar u Srbiji prvi put izvesti Amalia Miler i Gudački Orkestar “Makris” sa dirigentom Predragom Gostom.

– Bio sam ovde nekoliko puta ali svaka poseta Beogradu je posebna. Ovo je jedno od mojih najdražih dela na gitari uz orkestar i mnogo sam toga uneo u njega. Posvećeno je gitari, kao što je i ceo moj život posvećen ovom voljenom instrumentu i jako mi je drago što će biti izveden ovde – kazao je Nikita Koškin.

Miler je rekla da je veliki fan muzike Nikite Koškina i da se nada da će publika uživati u ovom spektaklu klasične muzike, a Gosta dodao da će se publici dopasti ovaj koncert i po stilu i po naravi.

Gitarista Vlatko Stefanovski i specijalni gost Vukašin Marković, pevač i trombonista, nastupaju 3. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda. Oni će izvesti popularne gitarske numere u posebnim aranžmanima.

U petak će se čitav program održati u DOB u cilju podržavanja gitarskih virtuaoza koji su budućnost naše zemlje. Nastupiće Vuk Vukajlović, pobednik takmičenja „Virtuoz V4+“ koje već šest godina postoji u Mađarskoj i koje promoviše mlade talente klasične muzike, i Nikola Jelačić, virtuoz beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti.

Iste večeri najavljen i nastup širom sveta nagrađivanog gitariste Tala Hurvica iz Izraela. Tal Hurvic je istakao da je mnogo puta bio na ovom mestu i upoznao mnogo srpskih prijatelja za ceo život.

– Zadovoljstvo je biti ovde i svirati za vas. Osećam se malo kao riba van vode, pošto dugo nisam bio na stejdžu i svirao za ljude, a ne za telefon. Sjajno je to osećanje, jako emotivno – kazao je Hurvic.

Svečano zatvaranje festivala je za 5. juna na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine kada će biti izvedena svetska premijer koncerta “Recuerdos de Belgrado” nemačkog kompozitora Hoakin Klerča, koji je koncert za gitaru i simfonijski orkestar posvetio beogradskom Guitar Art Festivalu. Delo je pisano za GAF, a kompozior Klerč je povodom njega prisetio se svog puta za Beograd 1995. i kako mu je bilo žao što je morao da napusti grad.

– Bez Boška (Gojkovića, direktora GAF-a, prim. U. M.) ovaj koncert ne bi postojao, hvala što ste mi poverili veliku odgovornost da ga napravim. Dobio sam dosta popularnih pesama iz Srbije i poludeo. Uzeo sam par poznatih tema i spojio sa svojom muzikom. Nadam se da ćete uživati – kazao je Klerč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari