Četrnaesto izdanje Festivala KROKODIL od 17. do 19. juna u Beogradu: Godina magijskog mišljenja 1

Četrnaesto izdanje Festivala KROKODIL pod nazivom Godina magijskog mišljenja održaće se u Beogradu od 17. do 19. juna na otvorenom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije i u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a zatim i u Novom Sadu (23. i 24. juna 2022) pod nazivom Na margini u sklopu programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

„Smenjivaće se čitanja, razgovori, sofa intervjui, muzički natupi, scenska izvođenja, performansi, programi za decu i mlade, susreti s novinarima i publikom, potpisivanja knjiga, tribinski programi, debate, promocije, online uključenja, video projekcije i konferencije“, navodi se u saopštenju.

Ispred Muzeja Jugoslavije u petak 17. juna i u subotu 18. juna od 20 sati u okviru prve dve festivalske večeri biće predstavljena vrhunska selekcija domaćih, regionalnih i stranih spisateljica i pisaca ali i muzičarki/muzičara, glumica/glumaca i drugih.

„S ponosom najavljujemo učešće jedne od najvećih živih svetskih autorki Margaret Atvud, koja će nam se pridružiti na polučasovnom razgovoru sa spisateljicom Rumenom Bužarovskom i Mimom Simić ali i čitanjem online iz svog doma u Kanadi. Najavljujemo s ponosom i uživo učešće argentinskog književnog čuda Arijane Harviks, čiji je ubojiti roman „Crkni ljubavi“ u mahu osvojio naše čitateljke i čitaoce“, poručuju iz Krokodila.

Neizostavno je i gostovanje regionalnih zvezda među kojima su provokativni i ubojito duhoviti Boris Dežulović, popularna dramska spisateljica Tena Štivičić, sjajna književna kometa iz BiH poznata kao Asja Bakić ali i visoki predstavnik novih nada književnosti zajedničkog jezika, mladi crnogorski romanopisac Ilija Đurović.

„Uz In memoriam segment posvećen jednoj i jedinoj Miri Furlan i specifičnim ulogama koje smo dodelili našim nenadmašnim glumicama Mirjani Karanović, Vladici Milosavljević i Hani Selimović program će upotpuniti i razgovor s voljenom Jasminkom Petrović i jednako voljenim Rašom Andrićem o knjizi/filmu „Leto kada sam naučila da letim“ i uspehu koji je ovaj kreativni dvojac požnjeo u zemlji, regionu i onom pravom inostranstvu. Pravu poslasticu večernjeg programa čini će muzički nastupi Marčela i Ane Ćurčin ali i predstavljanja istaknutih knjiga koje su prošle godine objavili Ana Marija Grbić i Aleksandar Šurbatović“, najavljuju organizatori.

Program treće festivalske večeri održaće se u nedelju 19. juna s početkom u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju i posvećen je inovativnim autorskim rešenjima koja istražuju do sad neotkrivene veze između pisaca i njihovih prevodilaca s jedne strane te između poezije, zvuka i scenskog pokreta s druge. Program se realizuje u ovkiru projekta CELA (Connecting Emerging Literary Artists) koji realizuju organizacije iz deset evropskih zemalja, među kojima je i Udruženje KROKODIL, kao i projekta POETS SOUNDS koji je pokrenula KROKODILova prijateljska organizacija Lettretage iz Berlina.

Za više informacija posetite sajt krokodil.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.