Sedmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala počinje večeras (subota) spektakularnim muzičkim zagrevanjem. Hor Collegium Musicum izvešće kultne filmske numere, koje je legendarni autor domaće filmske muzike Zoran Simjanović komponovao za brojna domaća ostvarenja. Koncert će poslužiti kao uvertira selekciji Respect to…

 Zoran Simjanović, retrospektivi filmova za koje je Simjanović radio muziku, kao i uručenju Nagrade za doprinos domaćoj kinematografiji ovom velikom umetniku, koji je ostavio trajan pečat u svetu domaćeg filma.

U okviru selekcije Respect to… Zoran Simjanović publika će imati priliku da se podseti filmskih hitova: „Otac na službenom putu“, „Anđeo čuvar“, „Miris poljskog cveća“, „Sok od šljiva“ i „Balkan ekspres“, kao i legendarnog filma Gorana Markovića, po kome je glavna takmičarska selekcija Cinema City festivala dobila ime –“Nacionalna klasa do 785 cm3″.

Festival se svečano otvara u nedelju domaćom premijerom debitantskog ostvarenja Mine Đukić „Neposlušni“, koje je svetsku premijeru imalo na čuvenom Filmskom festivalu Sundance. Film se prikazuje u okviru glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa pored još sedam ostvarenje, od kojih još jedno na ovom festivalu ima domaću a jedno svetsku premijeru. Druga domaća premijera je film Nemanje i Branislava Bale „Love Hunter“, priča o Milanu Muminu, legendarnom frontmenu poznatog novosadskog benda Love Hunters. Film će biti prikazan 26. juna u glavnoj sali Arena Cineplexa, kao i pod otvorenim letnjim nebom Amstel Open Air-a u 28. juna, poslednjeg dana festivala. Publika će moći i da čuje Love Hunterse, koji će po završetku filma imati live nastup i tako zatvoriti 7. Cinema City festival.

Svetsku premijeru, na sredini festivala, 25. juna, u okviru selekcije Nacionalna klasa, imaće novi film Sabolča Tolnaija „Čudna šuma“. Scenario ovog filma je napisan prema priči „Minotaur“ novosadske spisateljice Judite Šalgo. „Likovi dolaze iz višenacionalne, nekada svetskim tokovima okrenute sredine, u kakvoj sam i sam odrastao, bivajući svedok kako je taj srednji sloj, polako stavljen na marginu“, kaže reditelj „Peščanika“ povodom svog novog filma. Ostalih pet filmova u Nacionalnoj klasi su: „Top je bio vreo“ Slobodana Skerlića, „Mamula“ Milana Todorovića, „Pogrebnik“ Dragana Nikolića, „Kad ljubav zakasni“ Ivana Stefanovića i „Vojna akademija 2“ Dejana Zečevića.

Nagrade će dodeliti međunarodni tročlani žiri, u sastavu: Loic Magneron, Rejmond Fatanavirangun i Piter Stambur, afirmisani profesionalci koji nakon festivala mogu pomoći plasmanu domaćeg filma u inostranstvu.

Selekcija 360° donosi najaktuelnija ostvarenja iz celog sveta, a među njima su ove godine francuska komedija „Otmica Mišela Uelbeka“, u kojoj je učestvovao i sam pisaca, a koja je inspirisana stvarnim njegovim nestankom na jedan dan i spekulacijama oko tog nestanka. U ovoj selekciji je i film jednog od najvećih japanskih reditelja Takešija Mikea „Doušnička pesma: Tajni agent Reiđi“, kao i autobiografska priča čuvenog čilensko-francuskog autora Alehandra Hodorovskog „Ples stvarnosti“.

Fresh Danube Films predstaviće 10 sjajnih prvih i drugih dugometražnih ostvarenja mladih autora iz regiona, prema izboru selektora Vladana Petkovića, filmskog kritičara, dok će najbolja od njih birati predstavnik poznate evropske profesionalne filmske platforme Cineuropa David González. Za selekciju Up to 10.000 Bucks na ovom 7. festivalskom izdanju prijavio se rekordan broj filmova. U konkurenciji za nagradu biće prikazana 32 ostvarenja iz celog sveta, prema izboru selektora Srdana Golubovića, pobednika prošlogodišnjeg Cinema City festivala. Među njima je i jedini predstavnik Srbije u Kanu ove godine, „Leto bez meseca“ Stefana Ivančića, kratki film prikazan u selekciji Cinefondation.

Nova „pop-up“ festivalska selekcija California Dreaminig na Amstel Open Airu 24. juna predstaviće tri filma ovdašnjih mladih reditelja koji su pohađali najprestižniju holivudsku filmsku školu.

Ključna pitanja srpske kinematografije

Pod okriljem Cinema City Industry programa održavaju se dve konferencije u Galeriji Matice srpske. Konferencija Nacionalna klasa, sa dve panel diskusije, i to: Diverzitet domaće filmske produkcije i Pristup programu MEDIA, je 25 juna. A u saradnji Srpske filmske asocijacije i Cinema City festivala, 26. juna je regionalna konferencija Pripremanje podunavlja za glavnu ulogu u filmovima koja će otvoriti teme od značaja za pitanje snimanja na Dunavu u Srbiji.

Ulaznice

Ulaznice za Festivala staju 150 dinara, ali su projekcije na Amstel Open Air bioskopu besplatne. Ulaz na muzička dešavanja na otvaranju i zatvaranju festivala je slobodan. Ulaz će biti slobodan i na special screening filma „Životi vredni življenja“, kao i filmove „Muzika je univerzalni jezik“, „Planet Rock selekcije“ i „Rekonstrukcije“, programa Up to 10.000 Bucks. Deo prihoda od prodaje karata biće doniran u humanitarne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari