„Nakon 18 godina intenzivnog rada, umorni od konstantne borbe za opstanak, našli smo se u ozbiljnoj materijalnoj i mentalnoj krizi”, ističu Remontovci, uz konstataciju da im je potrebna i promena i podrška. Kampanja će trajati do kraja aprila 2018. godine i odvijaće se kroz različite aktivnosti, a sledeća je aukcija umetničkih radova koja će se održati sredinom decembra, kaže Miroslav Karić, istoričar umetnosti i jedan od članova tima Remont koji čine: Darka Radosavljević, Marija Radoš ,Saša Janjić, takođe istoričari umetnosti i Boris Burić, fotograf. Oni tvrde da ovom kampanjom žele da preispitaju sopstvene kapacitete i značaj za zajednicu, da budu bolji, kvalitetniji i korisniji, da proleće dočekaju u novom ambijentu, sa novom energijom, novim idejama i aktivnostima

„Snagu, znanje i kapacitete imamo, sredstva nemamo. Podržite nas da maksimalno iskoristimo zrelost!“, poručuju Remontovci, koji su ovog 1. oktobra postali punoletni. Istog datuma su i osnovani 1999. godine, u kafani, a u toj akciji su učestvovali: Boris Mladenović, Branko Pavić, grupa Škart (Dragan Protić i Đorđe Balmazović), Jovan Čekić, Milica Tomić, Mirjana Đorđević, Saša Gajin, Saša Marković¬ (Mikrob), Saša Rakezić (Aleksandar Zograf), Tanja Ostojić, Uroš Đurić i Žana Poliakov.

Celu priču je inicirala istoričarka umetnosti Darka Radosavljević a prisećajući se s osmehom rođenja Remonta priča za Danas:

„Ipak moram da pomenem predistoriju njegovog nastanka. Na moju inicijativu, praktično u trenutku kad sam prestajala da radim na devedesetdvojci i odlučila da pokrenem nešto drugo, razgovarala sam sa dosta tada aktivnih umetnika sa beogradske scene. Uglavnom su svi imali sličnu viziju da treba nešto da se promeni i da se iskoriste kontakti umetnika kako bi se scena sačuvala i razvila u odnosu na devedesete. Nakon nekog vremena došao je trenutak i za to pravno osnivanje i tada se okupilo 14 umetnika. Jedino sam ja bila istoričarka umetnosti i, vrlo simbolično, prva osnivačka skupština je održana u kafani Zora, kažem simboilično jer smo vrlo brzo posle toga uspeli da nađemo prostor na drugom spratu tržnog centra Staklenac, dakle nekih pedestak metara od mesta osnivanja”, podseća Darka.

Prema njenim rečima, najvažnija vrednost koju je Remont, od svog osnivanja do danas, afirmisao je ohrabrenje akterima na sceni da pokrenu slične inicijative.

„Krajnje subjektivno gledam na to, ali prvih nekoliko godina naš status je kopiralo više od deset organizacija. Pomogli smo mnogima u osnivanju i zapravo inicirali čitav novi sistem delovanja u kulturi, to jest, pokazali da se može raditi u nezavisnom sektoru i to u onom vrlo problematičnom delu koji se nalazi između profesionilazima i onoga što se očekujeod nezavisnog sektora, a to zapravo znači između profesionalizma i aktivizma”, konstatuje naša sagovornica. Među brojnim izložbama, razgovorima, aktivnostima i projektima koje je Remont oblikovao ovde i u inostranstvu je i veoma uspešna akcija „Šetnje kroz savremenu umetnost“.

Darka napominje da ove „Šetnje“ traju zahvaljujući pomoći Erste banke koja je u njima prepoznala zanimljiv projekat namenjen publici.

„Te šetnje traju već nekoliko godina i jako su korisne i za nas i za publiku. A, opet, pošto je karakteristika Remonta da prvi otvara nova vrata, mislim da su posle nas, mnogi galerijski i muzejski prostori setili da je direktna komunikacija sa umetnicima važna.“ Na pitanje šta je dosad najveći uspeh Remonta Darka Radosavljević zaključuje: „To što postojimo 18 godina.“

Sedište NUA i Galerije Remont je danas na adresi Maršala Birjuzova 7 i uprkos krizi rade. Trenutno pripremaju samostalnu izložbu fotografija Katarine Radović, a na njihovom sajtu multimedijalni umetnik Nenad DŽoni Racković piše dnevnik.

Pomoć

Donatorska kampanja „Da li vam je potreban Remont“ startovala je ovog utorka u 12 sati i pomoć je počela da stiže. Prema rečima Darke Radosavljević, za 24 sata je sakupljeno deset odsto od predviđenih sredstava. Svi koji žele da pomognu i podrže Remont mogu to učiniti na više načina što je jasno i detaljno navedeno na njegovom sajtu www.remont.net.

Lokalno, internacionalno, urbano i ruralno’]

Remont je kroz svoje brojne aktivnosti postao prepoznatljiv fizički i mentalni prostor savremene kulturne prakse u Srbiji. „U lokalnim ali i internacionalnim okvirima prepoznati smo kao stručan i pouzdan tim. Ostvarili smo više od 400 programa u Remont galeriji, drugim galerijskim i negalerijskim prostorima u Beogradu, Srbiji, regiji, Evropi, Kanadi, u javnim urbanim prostorima ali i ruralnim. Sarađivali smo sa najznačajnijim domaćim autorima svih generacija, sa inostranim kustosima i umetnicima, mnogim institucijama i organizacijama. Aktivnosti Remonta prate domaći i strani mediji, štampana i elektronska izdanja su u mnogim bibliotekama sveta, a već godinama u pregledima spadamo u pet najboljih galerija u Beogradu”, ističu Remontovci