Da mi pesnici, čujemo decu i ona nas 1Književnica jasminka Petrović sa decom

Koliko god da daš deci sve to od njih dobijaš zauzvrat, objašnjava uz osmeh književnica Jasminka Petrović svoje učešće na ovogodišnjoj manifestaciji “Pesnička štafeta” tokom koje se obiđe 60 škola, sasluša skoro 3000 dečijih pesama i druži u najveselijoj atmosferi kju proizvodi susret pesnika i publike.

Da sve to tako bude trude se zrenjaninski bibliotekari, školski i oni iz Gardske biblioteke koja je organizator manifestacije.

-To je posebna čarolija kada počnu ovi susreti pesnika i dece. Vaša manifestacija je odlično smišljena i nije čudo da postoji 44 godine, da mi pisci za decu čujemo decu, šta imaju da nam kažu kako stvaraju, a on da čuju nas. Ta razmena je mnogo važna, jer mi ne možemo jedni preko drugih. U ovoj manifestaciji je jako važno što imamo bibliotekare kao sponu, njihiva je uloga presudana I šteta je što u voom sistemu ispadajiu iz igre jer je sve manje takvih radnih mesta. Dobro bi bilo da uloga bibiotekara bude sačuvana, ne više samo radi izdavanja knjiga već više zbog rada sa decom i ralizacija kulturnig programa – objašnjava za Danas književnica za decu Jasminka Petrović.

Prepoznatljiva i dugotrajna pesnička manifestacija zrenjaninske Gradske biblioteke ove godine je posvećena rano preminulom pesniku Igoru Kolarovu.

-Smatrali smo da je najbolji način da se prirode knjiga u čast Igora Kolarova I zato smo objavili „Veliki lepi balon“ koja sadrži tekstove Igora Kolarova, kao i stvaralaca koji su ove godine gostujući voditelji manifestacije – objašnjava Ivana Đorđević Perc.

Ove godine domačini su petoro gostujućih pesnika – Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Dušan Pop Đurđev, Branko Stevanović i Dejan Aleskić. Pesnička štafeta održava se do 27. aprila a prvih dana maja biće proglašeni ovogodišnji najuspešniji učesnici i dodeljene nagrade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari