Dajen Rivs: Doktorka i džez majstorka 1Foto: Jerris Madison

Pet puta je osvajala Gremi – jedina je vokalistkinja koja ga je dobila za tri albuma uzastopno!

Dajen Rivs (Dianne Reeves) pojavila se na sceni sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, kao štićenica Klarka Terija i uz podršku rođaka Džordža Djuka.

Albume je objavljivala od 1982. godine, no u džez elitu ju je izbacio tek ugovor sa slavnom kućom Blue Note, pet godina kasnije. Do danas je snimila devetnaest albuma, pet puta osvajala Gremi – jedina je vokalistkinja koja ga je dobila za tri albuma uzastopno! – i još četiri puta bila nominovana za najveću nagradu američke muzičke industrije.

Od nedavno i počasni doktor na Džulijardu, kao i sa titulom Džez majstora, što je najviše institucionalno priznanje za džez umetnike u SAD. Dajen Rivs dolazi u Beograd da nam osvetli gde je mesto vokalnog džeza u 21. veku: kako smo prošli put od klasičnih bluz pevačica oličenih u patnji i humoru Ma Rejni i Besi Smit, preko sketovanja Ele Ficdžerald i kolorature Sare Von, do vremena u kome će sving i bibap biti samo dve grane bogatog drveta na kome listaju i Brazil i Afrika, pop i ritam i bluz, virtuozni vokalni vodoskoci i nežne romantične balade.

Sa svojim kvartetom nastupa24. 10. od 21h u Kombank dvorani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari