Dan sećanja na stradanje Narodne bibliteke Srbije: Simbolično obeležavanje 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Povodom 6. aprila Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu, iz NBS najavljeno je da će predstavnici najstarije institucije kulture u Srbiji položiti cveće na njenom predratnom lokalitetu na Kosančićevom vencu. 

U nemačkom bombardovanju 1941. uništeni su do temelja sama zgrada NBS, svi inventari i katalozi, knjižni fond od 500.000 svezaka, zbirka od 1.424 ćirilska rukopisa i povelja od 12. do 17. veka, kartografska i grafička zbirka od 1.500 brojeva, zbirke od 4.000 naslova časopisa, 1.800 naslova novina, nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige kao i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulturne i političke istorije Srbije i Jugoslavije.

Nesrećnim sticajem okolnosti, koji nas je zadesio kao i čitav svet, Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke 1941, obeležavamo na redukovan, simbolički način – ovom objavom koja bi da dočara postojanost memorije i sumnju u nju, kao i zaborav, tek jedan od oblika pamćenja

Možemo li danas, jedni drugima, zapitani da li je kraj sveta odavno ili upravo nastupio, kao u melanholičnoj Tišminoj ranoranilačkoj pesmi, izgovoriti prost, a zabarikadiran šestostopni sonet, sjajnu ritmičku ekstrasistolu, oličenu u pronađenoj neizgoreloj poemi, koja će sve nas, u istom času – to je i razlog svake Biblioteke – sačuvati?

Dakle, spasiti, poručio je v.d. upravnika NBS Lasko Blašković u obraćanju dostavljenom medijima povodom Dana sećanja na stradanje NBS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari