Danas počinju 52. “Mokranjčevi dani” 1

Narednih nedelju dana Negotin će biti festivalski grad koji će ugostiti oko 800 umetnika iz zemlje i inostranstva koji učestvuju na 52. “Mokranjčevim danima” jednom od najznačajnijih muzičkih festivala u Srbiji.

Sve počinje danas popodne u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće u kome će nakon pozdravne reči predsednika opštine Negotin, Vladimira Veličkovića i besede dirigenta, mr Dejana Savića, učesnici Natpevavanja i horovi iz Negotina zajednički otpevati VI Mokranjčevu rukovet, nezvaničnu negotinsku himnu.

U ovogodišnjem Natpevavanju učestvuju Kamerni mešoviti hor Lola, Sarajevo (BiH) dirigent je Josip Katavić, Gradski mešoviti hor Abrašević iz Valjeva sa diregentom Draganom Vasiljevićem, Pevačko društvo Prepodobni Rafailo Banatski iz Zrenjanin dirigent je Senka Milisavljević, Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Beograd, dirigent je Katarina Božić i Vokalni ansambl Fortissimo, Burgas (Bugarska) dirigent je Milena Dobreva. O tome kom horu će pripasti prestižna statuta Stevana Mokranjca i prilika da na idućim “Mokranjčevim danima” imaju celovečernji koncert odlučuje žiri koji čine Prof. dr Sonja Marinković, muzikolog, dr Miloje Nikolić, dirigent i mr Tamara Adamov Petijević, dirigent.

Ovogodišnji “Mokranjčevi dani” koji se održavaju u Negotinu od danas do 29. septembra imaju bogat i raznovrstan program sa čak 34 festivalska događaja. U centru su razumljivo koncerti, ali su planirane i tradicionalne likovne i književne manifestacije, kaže selektorka festivala Prof. dr Sonja Marinković.

-Programski koncept festivala zadržao je osnovne stubove: natpevavanje, koncert hora – pobednika natpevavanja, novosadskog Hora Sonja Marinković pod upravom Dunje Deurić, nastup našeg jedinstvenog profesionalnog horskog ansambla Hora RTS pod rukovodstvom Bojana Suđića, kao i Hora Sveti Georgije iz Novog Sada pod upravom Bogdana Đakovića.- kaže Sonja Marinković.

Muzički programi će biti u znaku značajnih jubileja-80 godina Simfonijskog orkestra, godišnjice rođenja jednog od najznačajnijih srpskih simfoničara 20. veka, Aleksandra Obradovića, 25 godina postojanja Gudača Svetog Đorđa, a obeležavajući svoj dan, Ansambl Vojske Srbije sa dirigentom Vojkanom Borisavljevićem 26.septembra negotinskoj publici darovaće koncert evergrin muzike pod nazivom Dobra vam noć prijatelji.

-U segmentu festivala koji je posvećen našoj folklornoj muzici, pored Niti tradicije nastupiće vrsni orkestar Bistrik predvođen Biljom Krstić. Negotinska publika ove godine će imati priliku da vidi u „pratećim” programima festivala klasiku u 11 – koncerte raznih solista i ansambala na otvorenom. – navodi selektorka “Mokranjčevih dana”.

Osim muzičkih, ima i likovnih programa, književnih i naučnih tribina, promocija, kao i novih sadržaja -majstorski kurs Zorana Todorovića, dirigentski seminar Miloja Nikolića i Tamare Adamov Petijević i predstavljanje rezultati rada male škole opere Ive Mrvoš Anokić.

-Festival više od pet decenija formira, neguje i čuva festivalsku publiku, koja je od izuzetnog značaja da bi jedan kulturni događaj ovakvog tipa uopšte i trajao. Naša publika ima formirane kulturne navike, definisane estetske vrednosti i veoma je teško zadovoljiti kriterijume koje od organizatora očekuje. Vodeći računa o tome, ali i o profesionalnim kvalitetima, mi takođe imamo na umu da uz “Mokranjčeve dane” izrasta i nova, mlada publika, koja na specifičan način percipira umetničku muziku, doživljavajući je, u kontekstu vremena u kome živi, na jedan sasvim drugačiji način. To svakako ne znači da im programski udovoljavamo, ali istražujemo i trudimo se da prezentujemo sadržaje koji su žanrovski bliži toj novoj generaciji slušalaca.- kaže Renata Đurđević Stanković, direktorka Doma kulture “Stevan Mokranjac” iz Negotina koji je organizator festivala.

52. “Mokranjčevi dani” svečano će biti zatvoreni idućeg petka, 29. septembra, kada će biti dodeljena festivalska priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari