Dani australijskog filma u Dvorani kulturnog centra Beograda 1Foto: Promo DKC

Dani australijskog filma počeli su 27. januara projekcijom krimi drame „Suša“ Roberta Konolija (2021) u Dvorani Kulturnog centra Beograda, gde će do 29. januara biti prikazano još šest dugometražnih ostvarenja novije produkcije, piše portal SEEcult.org

Dani australijskog filma počeli su 27. januara projekcijom krimi drame „Suša“ Roberta Konolija (2021) u Dvorani Kulturnog centra Beograda, gde će do 29. januara biti prikazano još šest dugometražnih ostvarenja novije produkcije, piše portal SEEcult.org

Otvarajući manifestaciju, ambasador Australije Danijel Emeri izrazio je zadovoljstvo što se ona poklapa sa Danom Australije (nacionalnim praznikom koji se obeležava 26. januara), te zahvalio KCB-u na saradnji.

„Australijanci, kao i Srbi, vole da idu u bioskop. Australija već nekoliko decenija ima bogatu i raznovrsnu filmsku industriju. Australija predstavlja jednu od zemalja sa najvećom multikulturalnošću u svetu, a različitost naše kulturne tradicije možete videte u našim filmovima, kao i jedinstvenu australijsku prirodu i predele. Nadam se da će filmovi koje smo odabrali biti podjednako zanimljivi i informativni ovdašnjoj publici. Trebalo bi da vam pomognu da bolje razumete svakodnevni život u Australiji, ono na šta mi obraćamo pažnju, naš umetnički svet, našu porodicu i njene odnose.

Naše dve zemlje imaju odlične odnose, ali verujem da kultura otvara još dublje polje razumevanja i pruža jedinstven most između naših naroda“, izjavio je ambasador Emeri.

Dani australijskog filma u Dvorani kulturnog centra Beograda 2
Foto: Promo DKC

Urednik Filmskog programa DKC-a Ivan Aranđelović podsetio je da je domaća publika prethodni put imala priliku da vidi australijske filmove u kontinitetu tokom nekoliko dana još 2014. godine.

„Ovo je pokušaj da vratimo Festival australijskog filma u Beogradu“, rekao je Aranđelović, dodajući da je sa oduševljenjem prihvatio tu inicijativu, poteklu pre dva meseca iz ambasade Australije.

Ovogodišnji program „pokazaće svu žanrovsku, tematsku i autorsku raznolikost australijske kinematografije koja je vrlo bogata“, najavio je.

U nagrađivanom filmu „Suša“, koji je ekranizacija romana Džejn Harper, glavnu ulogu igra popularni glumac Erik Bana.

Program najavljen za 28. januar obuhvata porodičnu avanturu „Čuvar pingvina“ (2015) Stjuarta Makdonalda, dokumentarac „Iskra“ (2021) o čuvenom plesnom teatru “Bangara“, čiju režiju potpisuju Vejn Bler i Nel Minhin, a Vejn Bler se predstavlja i komedijom i romansom „Venčanje na severnoj teritoriji“ (2019).

Publika će 29. januara videti još jedno delo međunarodno poznatog reditelja Roberta Konolija – film za decu i mlade „Papirni avion“ (2015), a zatim porodičnu dramu „Dečak oluje“ (2019) u režiji Šouna Sita i na kraju dramu „Razotkrivanje“ (2020) reditelja i scenariste Majkla Bentama,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari