"Dani Milunke Savić" 1Glumica Vesna Stanković kraj rodne kuće Milunke Savić Foto: Josif Raspopović

U Jošaničkoj Banji su , krajem protekle nedelje, u organizaciji Centra za kulturu Gradac iz Raške, po prvi put, organizovani „Dani Milunke Savić“.

Dvodnevni program realizovan delom u Jošaničkoj Banji a delom u selu Koprivica, kraj tek obnovljene rodne kuće Milunke Savić, je svojevrsni omaž velikoj heroini I svetskog rata, nosiocu najviših srpskih i francuskih vojnih odlikovanja , dva ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima, Srebrne i Zlatne medalje za hrabrost Miloš Obilić, Spomenice oslobodilačkih ratova 1912—1913, Albanske spomenice, Spomenice za oslobođenje i ujedinjenje 1914—1918. dva francuska Ordena legije časti, francuskog ordena Ratnički krst sa zlatnom palmom, ruskog ordena Krst svetog Đorđa Pobedonosca i drugih…

Tokom manifestacije prikazan je film „Milunka Savić heroina velikog rata“ autorke Slađane Zarić u produkciji Radio televizije Srbije, izvedena je predstava „Luiza Mišić“ u kojoj su igrale Sonja Jauković i Vesna Stanković,promovisana je knjiga o Milunki Savić o kojoj su govorili jedan od autora dr Vidoje Golubović i novinar Aleksa Zarev. Ministarstvo kulture i informisanja je obezbedilo više od 2,5 miliona dinara za obnovu rodne kuće Milunke Savić u selu Koprivica a o samimi radovima na ovom objektu govorili su arheolog dr Maja Marić i arhitekta Rajko Čubrić iz Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo koji je uspešno realizovao projekat rekonstrukcije.

Milunka je rođena 1892 godine u selu Koprivica nadomak Jošaničke Banje koje se tada, i sve do balkanskih ratova, nalazilo u neposrednoj blizini granice sa ondašnjim Osmanskim carstvom.Ova žena ratnik se borila tokom Balkanskih ratova prerušena u muškarca , kao dobrovoljac u Drinskoj diviziji. Učestvovala je u borbama kod Skadra i u Bregalničkoj bici 1913. Na lečenju od zadobijenih rana otkrva se njen stvarni identitet , što se ubrzo pročulo u srpskoj vojsci.Tokom I svetskog rata kao vojnik i oficir Drugog Gvozdenog puka prošla je sa njim sve presudne bitke uključujući i najčuveniju na Kajmačkalanu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.