Deceniju i po vizije, truda, posvećenosti i još jednog koraka unapred 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Jučerašnju konferenciju povodom 15. jubilarnog Beogradskog festivala igre (BFI) u Domu narodne skupštine otvorila je predsednica Parlamenta Maja Gojković rekavši, između ostalog, da će u duhu ovogodišnjeg slogana te smotre – „Prestonica“, umetnici sa svojim koreografijama od Beograda i šire, zaista, napraviti prestonicu igre.

Ona se na tome posebno zahvalila direktorki BFI Aji Jung, koja je, „svojom vizijom, trudom, posvećenošću od jednog nevelikog festivala napravila zaštitni znak Beograda na koji moramo da budemo svi ponosni.“ Predsednica je podsetila da je BFI osvojio i brojna priznanja, te da svake godine ima sve više gledalaca. „Dajem sebi slobodu da kao amater zaključim da je Aja Jung, zaista, ovogodišnjim programom napravila još jedan korak unapred, zbog čega će Beograd i ovog marta i ovog aprila biti centar evropske i svetske igre. To potvrđuje činjenica da će u Beogradu i Novom Sadu biti 15 trupa iz 14 zemalja sa 24 koreografije. Kao i prethodnih godina, BFI je pružio šansu i mladim baletskim umetnicima da upišu ovaj festival u svoje umetničke biografije a ono što mene impresionira jeste što BFI uspeva svake godine da osvoji novu publiku i očigledno daje veliki doprinos u širenju kruga poštovalaca kulture“, rekla je Gojković.

Ona je istakla da je kultura lična karta svake države i da bez kulture nema budućnosti. „Zato je izuzetno važno da kultura u Srbiji bude naša zajednička svakodnevna tema“, istakla je Maja Gojković podsetivši na kraju svog obraćanja na reči čuvene američke balerine i koreografkinje Marte Grejam „da je ples tajni jezik duše“.

„Za nama je mali jubilej – 15 godina. Kažem mali zato što znam da festival mora da raste i da se razvija, da uvek mora da bude drugačiji i da mora stalno da iznenađuje svoju i neku novu publiku. Sve mora da bude mnogo bolje od onoga što ste radili prethodnog puta“, rekla je Aja Jung. Ona je podsetila da je BFI relevantan festival u svetu „i da, iako je mlad, može da dovede neke trupe koje su uspele da oduševe beogradsku publiku ponovo, ali i one koje treba da otkrijemo i koje na ovogodišnji festival ne dolaze samo u Beograd prvi put nego u ovaj deo sveta.“ To su Hong Kong Balet, Sidnejska kompanija, Kompanija Vertigo iz Izraela, Poljski teatar igre i Kompanija Silvije Gribaudi.

„Radujemo se i onima koji nam se vraćaju“, rekla je Jung , navevši, između ostalih, briselski „Peeping Tom“, Balet Trokadero od Monte Karla (SAD), Balet Scapino iz Holandije, Trupu „One Zero Visibility“ iz Norveške i naravno Dimitrisa Papajoanua koji će započeti 15. izdanje festivala s „Velikim Krotiteljem“ i kojem će 12. marta u Skupštini grada biti uručeno Priznanje „Jovan Ćirilov – za korak dalje“. Aja Jung je kazala da je nagradu VIP poziv nedavno dobio Aleksandar Neškov iz Nacionalnog baleta Atine, da je BFI održao nekoliko majstorskih baletskih kurseva čiji su rezultati, recimo, da su dve učenice profesionalnih baletskih škola dobile stipendiju za odlazak u SAD, da sedmoro dece iz Srbije ide u Rim na veliki baletski festival i da je šest učenika baletskih škola dobilo poziv za baletsko takmičenje u Atini. Na kraju je istakla da je zanimljivo da će balet Hong Konga 21. marta u Novom Sadu i 22. marta u Beogradu doneti nešto što je dosad viđeno samo u NJujorku.

„Naime, njihov umetnički direktor je odlučio da Beogradu i Novom Sadu pokloni ulični performans sa više od 30 igrača svoje kompanije“, rekla je Jung dodajući da se sve to odvija uz muziku Bitlsa. Na jučerašnjoj konferenciji govori su još: Pol Henri Preset, zamenik šefa Delegacije EU Srbiji, Arne Sanes BoornStad, ambasador Norveške, Elias Eliadas, ambasador Grčke, Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela, i direktor kompanije VIP Dejan Turk. Svi oni su podržali BFI istakavši njegov značaj, kao i napore Aje Jung u njegovom napretku i napretku kulture uopšte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari