Dejan Ognjanović u najužem izboru za nagradu „Brem Stoker“ 1foto: Severin Films

Jedan od najznačajnijih srpskih proučavalaca horora u književnosti i na filmu, dr Dejan Ognjanović, nominovan je, odnosno uvršten u najuži izbor za nagradu „Brem Stoker“ (Bram Stoker Award) – prestižno priznanje američkog Udruženja pisaca horora (Horror Writers Association, HWA) i najznačajniju svetsku nagradu u oblasti horor žanra.

To je prvi slučaj da je neko od srpskih teoretičara, proučavalaca, i uopšte, stvaralaca, koji deluju unutar horor žanra, nominovan za ovu značajnu svetsku nagradu.

Ove godine nagrada se dodeljuje u 12 kategorija, a Dejan Ognjanović je nominovan u kategoriji „Vrhunsko postignuće u kratkoj esejistici“ za rad pod naslovom „Tri paradigme horora“ (The Three Paradigms of Horror), koji je krajem 2021. godine objavljen u američkom književnom časopisu „Vastarien“.

Esej je prethodno, na srpskom, bio objavljen u akademskom časopisu EAP (Etno-Antropološki Problemi).

Pored Ognjanovića nominovano je četvoro istaknutih američkih teoretičara i urednika: Emili Rut Verona, Kevin Dž. Vetmor ml, Anđela Juriko Smit i Sindi O’Kvin.

Dobitnici će biti proglašeni 14. maja, tokom tradicionalne konvencije StokerCon, koja se u Denveru održava od 12. do 15. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari