Dejanu Saviću titula viteza Italije 1Foto: Italijanski institut/Tviter

Upravniku Narodnog pozorišta u Beogradu Dejanu Saviću u četvrtak uveče u ambasadi Italije uručen Orden italijanske zvezde, u rangu titule viteza, zbog njegovih zasluga na polju muzike i umetnosti i promociji saradnje i prijateljskih odnosa sa tom zemljom.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo rekao je, na ceremoniji uručenja da je Savić na funkciji upravnika Narodnog pozorišta učvrstio saradnju sa brojnim italijanskim operskim ustanovama.

Zahvaljujući tome, danas italijanska operska dela, kao i kompozitori i solisti imaju primarnu ulogu u programu Narodnog pozorišta u Beogradu i neretko su protagonisti gala večeri i najznačajnijih koncerata u sezoni, istakao je Lo Kašo.

On je ocenio da ta dostignuća i rezultati koje je postigao Savić dodatno jačaju institucionalne odnose dve zemlje, dok prijateljstvo između Srbije i Italije nastavlja sa razvojem svog veoma aktivnog kulturnog profila.

Savić je rekao da priznanje koje je dobio, a dodelio ga je predsednik Italije, to veliko priznanje ne samo za njega, nego i za sve njegove saradnike.

On je naglasio da mu je drago što je priznanje dobio za opersku umetnost, jer je velika stvar povezivanje beogradske opere sa italijanskim, pošto je ta vrsta umetnosti rođena u Italiji i ima nacionalnu važnost u toj zemlji.

Ja nisam ništa specijalno radio, ali ako je neko to prepoznao, to je veliko priznanje ne samo meni, nego svima nama – saradnicima, porodici i prijateljima, koji se trude da budemo bolji. Ovo je veliki trenutak i za našu umetnost i kulturu, zaključio je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari