Dejvid BouviDevid Bouvi, album Hunky Dory, foto: sjvinyl / Alamy / Alamy / Profimedia

U proleće 1971. godine, kada je Dejvid Bouvi napisao sada već klasičnu liniju „Turn and face the strange“, stvorio je svoju karijeru.

Sa 24 godine, Bouvi je već sedam godina u muzici, iza sebe je ima tri albuma i „milion slepih ulica“.
Nije mogao da pronađe svoj žanr, a Mark Bolan i Elton Džon su već postajali zvezde.

„Ranih sedamdesetih stvarno je počelo sve da mi se slaže“, rekao je Bouvi 2003. godine.

„Nakon mog prvog putovanja u Ameriku, stekao sam novu percepciju pisanja pesama, a to je bio sudar muzičkih stilova. Shvatio sam da ne mogu da budem veran jednom žanru; nisam bio R&B izvođač, nisam bio folk izvođač, i više nisam video svrhu u tome da budem žanrovski čist. Ono što je zaista bio moj stil je da spojim sve.“, ispričao je muzičar 2003. godine.
I tako, ostavio je gitaru i otkrio klavir.

 

I tako je nastala ‘Changes’, koju je izdao 7,. januara 1972. godine.

Pesma, kako je Bouvi jednom priznao, počela je kao parodija na jeftinu pesmu iz noćnog kluba koja nikada nije bila ozbiljno planirana za javno objavljivanje, „vrsta stvari koja se odbacuje“, kako je rekao.

Međutim, pesma je ostala sa Bouvijem i njegovim bendom. Tekst pesme ‘Changes’ posebno je interesantan jer izgleda da nagoveštava konstantno menjanje javne personifikacije koju će Bouvi predstaviti tokom svoje buduće karijere.
Bila je to pesma koja je, ako danas pogleate, tako karakteristična za Bouvija, hibrid koji spaja koktel-džeza, bugi bugija, poeziju i Bitlsovski refren.

Pesma je puštene kao singl u januaru 1972. godine, ali nije uspela u britanskim top listama, a u SAD-u je stigla samo do 66. mesta. Nastavili su da je izvode, a pesma je uskoro postala himna slobode mladih.

Obradili su je razni izvođači, možda najkreativnije Seu Jorge u filmu Ves Andersona „The Life Aquatic“. Takođe je bila uvertira u tinejdžerski film Johna Hughesa „The Breakfast Club“.
Da li je Bouvi znao 1971. godine da pravi singl koji će definisati njegovu karijeru?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari