Dejvid Harbur pred premijeru filma "Violent Night": "Ako ne verujete u mog Deda Mraza, on će vas prebiti" 1foto: EPA-EFE/RINGO CHIU

Dejvid Harbur je osvojio ceo svet ulogom u Netfliks hit seriji „Stranger Things“ a sad se sprema da zacementira popularnost novim akcionim hitom. U filmu „Violent Night“ on glumi malo drugačijeg Deda Mraza, a u novom intervjuu rešio je da publici približi svoju ulogu ali i sam film.

Pažljivo birate svoje projekte. Šta je to zbog čega ste poželeli da budete u filmu „Violent Night“?

U početku me je to samo zbunilo, ali generalno se ne uzbuđujem zbog stvari koje me zbunjuju. Kada su mi predstavili ovu vrstu „nasilnog filma“ o Deda Mrazu, mislio sam da to nema mnogo smisla. Zatim sam razgovarao sa norveškim rediteljem Tomijem Virkolom, koji je veliki ljubitelj Božića, i producentom Dejvidom Ličom, koji ima karijeru u akcionim filmovima, i pročitao sam scenario. Tada sam shvatio da je to veliki akcioni film sa mnogo smešnih elemenata, i da se ispod toga krije ta lepa priča koja greje srce o ovoj devojčici kojoj nedostaje mnogo u svom porodičnom životu i treba da veruje u Deda Mraza. Sve je postalo jedno katarzično iskustvo za koje sam mislio da bi bilo uzbudljivo da ga ispravim. I nisam znao da li hoćemo, ali je definitivno bilo uzbudljivo pokušati. Sada osećam da je ispalo prilično dobro.

Nikada ranije nismo videli ovakvog Deda Mraza. Čini se da je postao ogorčen i da gubi veru u čovečanstvo.

Za mene je veliko pitanje filma: ko je ovaj tip? Postoje različite verzije ovog lika i mitologije koja seže u prošlost, i želeli smo da to istražimo. Kada ga prvi put sretnemo, mrzi ono što je postao – što je takva stvar za pohlepnu decu i potrošače. A onda ga njegova sopstvena nesreća na neki način vodi nazad ka onome što je bio pre nego što je postao Deda Mraz; ali, kada je ova devojčica u nevolji i traži da je zaštiti, vidimo kako se njegov cinizam topi i shvatamo da je imao veću svrhu i kako zapravo veruje u koncepte nevaljalo i lepo kao veće ideje. I mislim da želi da se vrati na to, što mu na neki način daje obnovljeni život.

Mora da je to bio sjajan lik za glumiti?

Da, ceo taj lik je bio zaista zabavan, jer imamo ovu vrstu mračnog momka – koji je zarobljen u verziji sebe za koju je svet mislio da jeste – koji se menja jer jednoj mladoj devojci treba da bude njen šampion. To je bilo sjajno za istraživanje.

Srce filma je u tom odnosu između 7-godišnje Trudi i Deda Mraza. Kako je bilo raditi sa mladim talentom kao što je Lia Brejdi na izgradnji te veze?

Lea je takav profesionalac, i divna je u filmu. Dakle, bilo je sjajno moći da izgradim taj odnos sa njom. Ona ima tu jasnu nevinost i slatkoću koja sija kroz njen nastup, i beskrajno je harizmatična. Imali smo sreće što je bila sa nama u filmu.

Veran svom naslovu, film ima mnogo akcije. Kako je bilo snimati te scene obučene u Deda Mraza?

Bilo je brutalno! Moram da kažem da nije šala šta ovi kaskaderi rade, i dao sam sve od sebe da budem u toku sa njima. Ovaj neverovatni tim je uradio sve ove ludo sofisticirane filmove o Džonu Viku i druge poput „Nobody“. Oni su na vrhuncu svoje igre. Mesecima sam trenirao sa njima radeći džudžicu i grčko-rimsko rvanje, pokušavajući da održim korak najbolje što sam mogao, ali bilo je teško, i svaki dan sam bio tučen. Ponekad sam bila tako bolna i umorna kada sam stigla kući da bih se onesvestila petnaest minuta kasnije.

I kako sada gledate unazad na celokupno iskustvo da ste deo toga?

Snimanje bilo kog filma je pravi tobogan, jer postoji toliko mnogo faza u procesu. Počinjete sa nečim što je divlje neostvareno, nakon čega sledi snimanje koje vam preuzima život, a onda konačno vidite da je to sastavljeno. Ovaj projekat je za mene bio sasvim poseban jer se čini da je svaki građevinski blok bio radosno stepenište koje se penje do nečega što je na kraju bilo tako zadovoljavajuće, što ovaj proces ne funkcioniše uvek. Tako da sam tako uzbuđen što ljudi to vide. I kako je oko Božića, nadam se da će uhvatiti njegov duh. Za mene je to bilo zaista lepo iskustvo.

Da li ste ikada mogli da zamislite da ćete jednog dana igrati Deda Mraza?

Nikada za milion godina nisam zamišljao da ću igrati Deda Mraza! Ta uloga mi nikada nije bila na radaru. Bio sam spreman za mnogo različitih uloga, ali Deda Mraz do sada nikada nije bio tamo.

Šta vam je prošlo kroz glavu kada ste se prvi put videli u kostimu?

Sećam se da sam se pogledao u ogledalo nakon što sam prvi put obukao kostim i napravio selfi dok sam spontano rekao „Ho, ho, ho“. Bilo je nečeg tako divnog u tome. Bilo je posebno videti kako se sve to spaja.

Pa, kako biste onda opisali Violent Night?

Rekao bih da je to ludi akcioni film koji je u suštini božićni film koji će vas naterati da verujete u Deda Mraza. I takođe će vas naterati da verujete da vas Deda Mraz može razbiti ako ste na listi nevaljalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari