Dela Save Šumanovića iz francuskih muzeja na izložbi u Novom Sadu 1Foto: Promo

Jedinstvena izložba koja obuhvata veliki broj dela jednog od naših najznačajnijih slikara, Save Šumanovića, pod nazivom „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“, otvorena je sinoć u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu. Izložba se može posetiti do 4. decembra

Prema rečina autorke izložbe Milane Kvas izložene su 102 slike Save Šumanovića.

– U Spomen zbirci Pavla Beljanskog je izložba retrospektivnog karaktera. Obuhvata period između 1919. i 1941.godine. Poseban je akcenat na delima koja se prvi put izlažu. Tu su slike iz najznačajnijih institucija, ali i privatnih kolekcija. Njegova umetnost najbolje pokazuje odnos srpske moderne umetnosti sa evropskim tokovima tog vremena – ističe Milana Kvas.

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere podseća da je Šumanović jedan od najpoznatijih srpskih slikara Pariske škole.

– Za mene je vrlo dirljivo što ovde vidim slike koje je potpisivao transkripcijom srpskog imena na francuskom jeziku. Kada bi se vraćao u Srbiju dela bi potpisivao ćirilicom. Bio je inspirisan francuskim umetnicima. Ponosan sam što je Francuski institut učestvovao u pripremi izložbe. Ovde su dve slike iz francuskih muzeja koje su jedina dva njegova dela koja postoje u javnom vlasništvu u našoj zemlji – kaže Pjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari