Delegacija Filmskog centra Srbije na snimanju filma „Pukotine u ledu“ rediteljke Maje Miloš 1Maja Miloš i Nataša Ninković, prva klapa za novi film “Pukotina u ledu” Foto: Đorđe Bajić, PROMO

Prva klapa za novi film “Pukotina u ledu” scenaristkinje i rediteljke Maje Miloš “pala” je 26. januara u Starom Železniku, gde se i dalje odvija snimanje, a ekipu ovog projekta posetila je delegacija Filmskog centra Srbije.

Kako je istakao Gordan Matić, direktor FCS, u pitanju je ambiciozan i dugoočekivan film naše istaknute rediteljke, koja je već svojim debitantskim ostvarenjem “Klip” postigla veliki međunarodni uspeh.

„FCS je na konkursu podržao ovaj projekat i nastaviće da ga podržava, što je i neophodno, imajući u vidu otežane okolnosti pod kojima danas nastaju filmovi i kod nas”, izjavio je Matić.

Snimanje “Pukotine u ledu” trajeće trideset i pet dana na lokacijama u Beogradu, Novom Sadu, Divčibarama i Crnoj Gori, a glavnu junakinju u ovoj savremenoj bajci koja istražuje integritet i seksualnost žena u našoj surovoj stvarnosti igra Jovana Stojiljković.

„Prvi put na filmu tumačim lik koji je prisutan u svakom kadru, tako da sam na setu tokom svih snimajućih dana. U pitanju je veoma kompleksan i važan scenario, a uloga Marije je vrlo uzbudljiva i složena”, izjavila je glumica.

U brojnoj regionalnoj glumačkoj ekipi su i Marko Grabež, Anđela Jovanović, Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, hrvatski glumci Barbara Nola, Goran Navojec i Dejan Aćimović.

Prema rečima Maje Miloš, ona je u svom novom filmu iskoristila narativne motive čuvene bajke „Pepeljuga“.

“Sama srž ove priče stare više od 2000 godina uči devojčice da žena postaje princeza kad prigrli svoju seksualnost. Kroz istoriju su interpretacije Pepeljuge postajale sve seksističkije. Princ je tumačen kao muškarac koji rešava sve Pepeljugine probleme, dok, zapravo, u izvornoj priči njegova ljubav daje Pepeljugi snagu da prihvati svoju seksualnost i sama pronađe unutrašnji spokoj. “Pukotina u ledu“ se bavi pitanjem ženskog integriteta u materijalističkom okruženju punom agresije i prekomerne ambicije, i ispituje žensku seksualnost u jednom seksom opsednutom svetu, u kome se ona često koristi kao oruđe u igri moći“, istakla je Maja Miloš.

U autorskoj ekipi filma su i direktor fotografije Vladimir Simić, kostimografkinja Ivana Majstorović Kesić, scenografknja Marija Jocić, maskerka Mojca Gorgoranc, i snimantelj zvuka Marsel de Hugd.

Film produciraju Jelena Mitrović i Srdan Golubović (“Baš Čelik”), a koproducenti su Jožko Rutar (“Spok films”, Slovenija), Danijel Hočevar (“Vertigo”, Slovenija), Boris T. Matić i Lana Matić (“Propeler film”, Hrvatska), Ines Vasiljević (“Nightswim”, Italija), Denis Vaslin (“Volya Films”, Holandija) i Ivan Bakrač (“Quadrifolium films”, Crna Gora).

Pored FCS, film su podržali CE Media, Slovenački filmski centar, HAVC, Italijansko ministarstvo kulture (Mibact), Holandski filmski centar (NFF), KMBO distributerska kuća iz Francuske, Crnogorski filmski centar i fond Eurimaž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari