Devet portreta usnulih u Uličnoj galeriji 1Foto: Promo

– Ulični spavači, ne motre na vas. Smješteni tamo gdje ne pripadaju, na ulici, na mjestu svih, spavaju. Ne znaju da su izloženi pogledima, osudama, pohvalama. Spavaju, duboko usnuli, opušteni i prepušteni nepoznatom, ali intimno svom. Sili svog podsvjesnog bića – tim rečima slikarka Hajdana Kostić opisuje svoju izložbu „Ulični spavači”, koja će biti otvorena 21. januara u Uličnoj galeriji.

Umetnica će se beogradskoj publici predstaviti kroz devet portreta bliskih ljudi koje je crtala dok spavaju, a postavka se može pogledati do 17. februara.

– Spavači su moji prijatelji, crtani kada zaspu na kauču poslije kućne žurke, članovi porodice zavaljeni u fotelje nakon nedjeljnog ručka, stranci nacrtani u vozovima, na stanicama, plažama. Oni su stvarni. Ulični spavači vam se daju, nesvjesno, nevoljno, ali u potpunosti. Izloženi i rajnivi, izvučeni iz svojih svjetova i postavljeni na ulicu izazivaju vas da utonete sa njima u san, u svoje dubine, u dubine nas ljudi. Izazivaju vas, povlače, nagovaraju. Pozivam vas da se prepustite, da makar na tren odlutate sa njima u oblake, u nepoznato – dodaje umetnica povodom izložbe.

Hajdana je slikarka i grafička dizajnerka iz Crne Gore. Njeni crteži nalaze se u privatnim kolekcijama širom sveta: u Americi, Japanu, Engleskoj, Austriji, Belgiji, Ukrajini, Španiji, Francuskoj i regionu.

Umetnica je crnogorskoj javnosti poznata kroz izazov „365“, tokom kojeg je crtala i objavljivala po jedan crtež svakog dana na društvenim mrežama (800 dana zaredom).

Organizatorka je nekoliko humanitarnih izložbi.

Bavi se i street artom pa je realizovala nekoliko vizuelnih rešenja za ulepšavanje Podgorice.

Značaj izložbe je prepoznalo i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, te je sufinansiralo ovu izložbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari