Digitalno-vizuelni haiku sa elementima VR 1Foto: Nenad Sugic

Nakon četiri meseca u Bitef teatru biće izvedena nova premijera.

Rađena u specifičnim okolnostima ali, čini se, nikad aktuelnija predstava – „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“ – interaktivni je vodič kroz virtuelnu realnost (ne)mogućih svetova. Maja Pelević, autorka teksta, navela je na današnjoj konferenciji za novinare u Bitef teatru da ceo projekat predstavlja nešto između pozorišta, instalacije i virtuelne realnosti. Kao je objasnila, rad na ovakvoj vrsti predstave je bio pokušaj da se pristupi budućem svetu koji se nazire i gde ćemo živeti u simbiozi sa tehnologijom.

– Samo je pitanje da li će tehnologija da kontroliše nas ili mi nju i da li ćemo na kraju naći neki srećan spoj sa njom – rekla je Pelević.

Blok premijernih izvođenja je planiran za 15, 16. i 17. januar, a, prema rečima direktora Bitef teatra Miloša Latinovića, predstava je rađena u duhu Bitefa „strpljivo, promišljeno i istraživački“.

Reditelj Nikola Zavišić objasnio je da je u pitanju digitalno-vizuelni haiku sa elementima virtuelne realnosti. Ceo rad na predstavi opisao je kao čist luksuz u kovid avanturi. Kako je rekao, predstava je „uzbudljiva“ i u njoj nema glumaca – publika je izvođač, posmatrač i učesnik.

Najnoviju predstavu Bitef teatra kompozitorka Anja Đorđević je doživela kao „toplu“ i uporedila je sa osećajem kućice od ćebeta u koju možete da se podvučete sa svojim drugarima i zajedno uživate i maštate.

„Predstava je kao partitura, muzika koja se gleda i sluša“, pojasnila je kompozitorka.

Autorski tim predstave čine: Maja Pelević (tekst), Nikola Zavišić (režija), Filip Mikić (video i VR), Anja Đorđević (kompozitor), Mina Strugar (produkcija zvuka), Jelena Piljić (asistentkinja režije i video produkcije), Sanjin Ćorović (asistent video produkcije). U publici će biti petoro ljudi, a u Bitef teatru ističu da je ceo projekat jedinstven i predstavlja spoj vizuelnog i zvuka i kao takav posebno je umetničko delo koje bi na kraju moglo zavšiti na Venecijanskom bijenalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari