DIMITRIJE VOJNOVFOTO: Stanislav Milojkovic

Uspeh serije Beli lotos među srpskom publikom uverava me da će film Ne govori nikome na ovogodišnjem FESTu imati dosta poštovalaca.

Ne govori nikome se može, recimo, definisati kao Beli lotos za odrasle, priča koja se temelji na ispitivanju socijalnih konvencija, stradanju zbog njihovog poštovanja ili kršenja, u okolnostima kada su protagonisti na putu, odvojeni od doma, u situacijama koje su turističke ili privatne, i sve to bez usiljenog debiliteta i komičnih odmorišta, i ekscentričnosti po svaku cenu.

Ne govori nikome na svoj način obiluje crnim humorom, i on je prisutan u toj meri da čak i oblikuje ponašanje junaka, kombinujući dve dobre konvencije – jednu u kojoj se junaci koji inače nisu prisutni u žanrovskim pričama nađu u jednoj koja bi mogla biti takva i jednu u kojoj se junaci iz klasične žanrovske priče nađu u stvarnom svetu. Taj spoj dobro funkcioniše kod publike koja je otvorena za takve zahvate.

Mnogi kritičari definišu ovaj film kao horor što on u svojoj suštini i jeste jer se bavi stravom na svoj način, ali ova etiketa svakako ne treba da odbije gledaoce kojima je ovaj žanr odbojan jer ovo nije film koji obiluje prizorima užasa.

Razmera psihološke drame i strave je u filmu slična kao i odnos komedije i psihološke drame naspram krimića u Belom lotosu, s tim što ovde nema persiflaže pa je sve malo tenzičnije. Ipak, ja ga recimo pre smatram trilerom koji u pojedinim deonicama postaje veoma intenzivan.

Ne govori nikome je stoga film koji ne samo da zaslužuje preporuke već baš u ovom trenutku može naići na veoma receptivnu publiku na FESTu.

Projekcije:

2. mart
Vreme: 21:30
Cena: 500 RSD
Cineplexx Galerija Belgrade – Sala 7

4. mart
Vreme: 22:15
Cena: 500 RSD
Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sala 2

5. mart
Vreme: 19:00
Cena: 500 RSD
MTS dvorana, sala 6

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari