Direktor Kanskog festivala: Oskare treba da dobiju samo američki filmovi 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Tjeri Fremo, direktor Kanskog festivala, u intervjuu za Variety povodom novog izdanja festivala u maju nadovezao se na nedavnu dodelu Oskara i izneo nekoliko zanimljivih stavova.

Pre svega, rekao je da je ceremonija bila dobra i da mu je bilo drago što je Mišel Jeo nagrađena Oskarom, ali da je razočaran što Stiven Spilberg nije, jer je njegov film ljubavno pesmo kinematografiji.

„Ne razumem kako Trougao tuge nije mogao da bude nominovan za najbolji film na stranom jeziku čak i ako je na engleskom. Kako neamerički film može da bude nagrađen kao najbolji kako je to ceremonija posvećena američkoj kinematografiji? Parazit je pobedio, odličan je, ali je korejski film.“

Pravila kažu da film nominovan za najbolji na stranom jeziku mora da bude većinski (više od 50%) na jednom ili više jezika koji nisu engleski, a Trougao tuge je većinski na engleskom jeziku.

Fremo je dodao i: „Oskar za najbolji film mora da dobije američki film, baš kao što Cezar ide francuskom filmu, a Goja ide španskom filmu“.

On je svojevremeno 2020. godine, nakon Oskara, rekao da bi „možda bilo dobro da Amerika slavi sopstvenu kinematografiju“.

Za predstojeći Kanski festival već su najavljeni novi film Martina Skorsezea Killers of the Flower Moon i peti deo franšize Indijana Džouns, a ceo program trebalo bi da bude objavljen sredinom aprila.

Fremo je rekao i da bi festival mogao da podrži i kontroverzne reditelje Romana Polanskog i Vudija Alena, sa napomenom da film Polanskog neće biti spreman za festival, ali postoji šansa da Alenov hoće.

Izvor: Indie Wire

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari