Diriguje legendarni Valerij Gergijev 1

U okviru sprovođenja Sporazuma o strateškoj saradnji Ruske Federacije i Srbije u Centru „Sava“ 31. januara prvi put u Srbiji gostuje Simfonijski orkestar Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga.

Orkestrom će dirigovati legendarni maestro, kompozitor, pijanista i vodeći ruski i svetski muzičar Valerij Abisalovič Gergijev. Kako je juče čulo na konferenciji za novinare u Ruskom domu u Beogradu, ovo je poseban koncert koji maestro Gergijev priređuje za srpski narod i Srbiju, izvan njegovog „petogodišnjeg plana zakazanih nastupa“. Osim u Beogradu retko izvođenih „Popodneva jednog pauna“ Kloda Debisija, „Bezobraznih stihova“ Rodiona Ščedrina, Drugog klavirskog koncerta Dmitrija Šostakoviča i Pete simfonije Gustava Malera, na koncertu će biti izveden i „program iznenađenja“. Gostovanjem Marijinskog orkestra i Valerija Gergijeva započinje „Godina ruske kulture“ u Srbiji.

Predstavnici Centra Sava, Ruskog doma, Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Skupštine grada Beograda, koji iz pomoć NIS-a i Lukoila organizuju koncert, juče nisu krili uzbuđenje zbog ovog „raskošnog muzičkog događaja koji će se pamtiti ne samo ove, nego i u narednim godinama“. Simfonijski orkestar Marijinskog teatra, osnovan pre gotovo dva veka kao deo Sanktpeterburške carske opere, i maestro Gergijev, kog je beogradska publika imala prilike da upozna pre desetak godina na Bemusu, u Beograd dolaze sa turneje po Španiji, ali preko Budimpešte, gde bi trebalo da nastupe 30. januara.

– Maestro Gergijev ima status nacionalnog umetnika u Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama, odlikovan je prestižnim ruskim državnim, crkvenim i umetničkim nagradama. On je najbolji predstavnik sanktpeterburške dirigentske škole. Nije samo muzički genije, kog mnogi dolaze ne samo da slušaju, nego i da gledaju, jer svojom harizmom prosto hipnotiše muzičare, nego je i uspešan menadžer zahvaljujući kome je Marijiski teatar dobio i drugu scenu. Gostovanje ovog neprevaziđenog maestra i izuzetnog orkestra, koji je deo svetske kulturne baštine, biće veliki kulturni događaj – najavila je Nadežda Kuščenkova, direktor Ruskog doma u Beogradu.

Muzički brend Rusije

Drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Beogradu Jurij Pičugin rekao je da je maestro Gergijev „muzički brend Rusije“, kao i Marijinski teatar, u koji je došao kao pobednik na takmičenju Herbert fon Karajan. Gergijev je trenutno i umetnički i generalni direktor ove kuće, sa statusom najstarijeg ruskog muzičkog pozorišta. Kako se juče čulo, osim što je odnegovao generacije mladih talenata svetske klase, Gergijev je osnivač i direktor mnogobrojnih festivala širom Evrope, klasičnu muziku uveo i sve ruske velike državne događaje, kao i ceremonije na Olimpijskim igrama i van granica Rusije, sarađuje sa vodećim svetskim muzičkim kućama, gostuje širom planete i važi i za čoveka od poverenja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Prema procenama magazina Tajm „magični Valerij Gergijev, čije interpretacije muzike kod publike izazivaju osećaj da se zemlja trese“, jedan je od 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari