"Dnevnik Diane Budisavljević" otvorio "Valjevske filmske susrete"   1Foto: FoNet/PR

Projekcijom biografske drame „Dnevnik Diane Budisavljević“ večeras je počeo festival „Valjevski filmski susreti“ u punoj sali Centra za kulturu grada Valjeva.

Festival je svečano otvorila Drita Llolla, članica žirija i izvršna direktorka festivala Seanema iz Ulcinja.

„Valjevski filmski susreti postoje od 2014. godine, zahvaljujući entizijazmu mladih aktivista koji su želeli da vrate bioskopu u svoj grad. Od početka festival neguje rad mladih autora, a ovogodišnje izdanje je prvo koje otvaramo u ovoj divnoj velikoj sali Centra za kulturu, jer je i sam festival prerastao lokalne okvire i postao regionalni.Ove godine smo pripremili fantastičan program nagrađivanih igranih i dokumentarnih filmova u bioskopu 85, a ulaz na sve projekcije će biti besplatan“, rekla je pre projekcije nagrađivanog filma Dane Budisavljević, Dragana Jakovljević, izvršna direktorka festivala.

Drita Llola, izvršna direktorka Seanema filmskog festivala, proglasila je festival otvorenim. Prvi put ove godine su organizovane regionalne filmske radionice za mlade u saradnji sa Udruženjem građana „Ja djelujem“ iz Ulcinja. Srednjoškolci iz Crne Gore i Kolubarskog okruga napravili su svoj prvi film na Seanema filmskom festivalu, koji je prikazan ove večeri, dok će na zatvaranju biti prikazan novi film koji će snimati na radionici u Petnici tokom Valjevskih filmskih susreta.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam ovde večeras i da sam imala priliku da prvi put dođem u vaš lepi grad i upoznam njegove ljude. Naša saradnja i razmena iz Ulcinja šalje veoma važnu poruku da se različitosti ne smeju gledati kao pretnja, već kao poziv na saradnju. Za sada između Srbije i Crne Gore,a biće saradnja i celog regiona“, rekla je Drita Llolla.

Festival će trajati do 15. decembra, kada će biti proglašeni pobednici u takmičarskoj selekciji kratkog igranog filma.

O Valjevskim filmskim susretima: Šesto izdanje festivala Valjevski filmski susreti održaće se od 12 – 15.decembra 2019. godine pod sloganom “Van okvira”. Festival neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca. Glavni program čine filmovi mladih autora kratkog igranog metra, kao i dugometražni filmovi iz Srbije i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionicu.

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Eu info centrom, Istraživačkom stanicom Petnica, dok su različite programe festivala podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Valjevo, RYCO – Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Filmski centar Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari