Dobar tempo i razuman optimizam 1Foto: Aleksandra Ćuk

Rekonstrukcija Narodnog muzeja u Beogradu biće okončana krajem januara 2018. godine, a njegovo otvaranje je par meseci kasnije kad se postavi kolekcija i kustosi urade svoj posao.

Postoji nagoveštaj da bi prva međunarodna izložba u rekonstruisanom Muzeju mogla biti iz nacionalnog muzeja Narodne Republike Kine, što bi za Beograd, Srbiju i region bila prava umetničko-kulturološka bomba. I u Muzeju savremene umetnosti radovi na rekonstrukciji idu dobrim tempom i on bi trebalo da bude otvoren 20. oktobra 2017. Imamo razloga za razumni optimizam, ključne su reči ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, nakon što je juče, zajedno sa direktorkom Narodnog muzeja Bojanom Burić Brešković i novinarima, isto kao i on opremljenim kacigama i u fluo-prslucima, obišao građevinske radove u ovom zdanju.

Poučen prethodnim iskustvima, pa i u vezi sa malerima koji prate rekonstrukcije dva ključna muzeja godinama unazad Vukosavljević je na pitanje u vezi sa datumom završetka, ali svega ostalog, bio oprezan u izjavama.

– Nećemo mnogo licitirati sa rokovima. Stvari stoje ovako u odnosu na našu prethodnu posetu: radovi napreduju punom parom. Vidi se, očigledan je napredak. Krov je pokriven bakarnim prekrivačem, kao što je bilo rečeno. Imali smo malopre sastanak i s direktorkom Bojanom Borić Brešković i izvođačem – sve se odvija upravo u skladu sa planovima i dobrim tempom, čak u jednom stepenu i preko očekivanog tempa. Prema tome, hajde da ne ureknem kako se to kaže, ali sve se odvija na vrlo zadovoljavajući način i imamo razloga za optimizam – ukazao je Vukosavljević.

On je rekao da je više puta istaknuto da je, prema planovima, projektu i tempu, koji ocenjuju i direktorka i svi koji se bave izvođenjem i nadzorom, završetak rekonstrukcije najavljen za kraj januara 2018.

– To je rok za okončanje radova na rekonstrukciji Narodnog muzeja – podvukao je Vukosavljević. On je rekao da je Ministarstvo kulture i informisanja veoma zadovoljno požrtvovanjem, radom, poštovanjem rokova i entuzijazmom.

– Tako ova ustanova i ovo konkretno renoviranje pružaju razlog za zadovoljstvo, i ponoviću, za razumni optimizam – zaključio je Vladan Vukosavljević.

Koji je sat tačniji?

Upitan da prokomentariše to što na Muzeju savremene umetnosti i dalje stoji digitalni sat i da li će on biti uklonjen, Vukosavljević je odgovorio da ne zna i da o tome treba videti sa izvođačima radova na rekonstrukciji a zatim dodao: „Postoji, znate, jedna anegdota sa satovima. Kad neko postavi pitanje koji je sat tačniji – onaj koji ne radi ili onaj koji pokazuje pogrešno vreme. Odgovor je: tačniji je onaj koji ne radi zato što najmanje jednom dnevno pokaže tačno vreme. Tako da i ovaj sat ima neku funkciju u tom smislu“, konstatovao je ministar.

„Bomba“ iz Kine

Još jedan optimistički nagoveštaj ministra kulture i informisanja se odnosio na prvu potencijalnu međunarodnu izložbu u Narodnom muzeju. Do te prilike je došlo, kako je ispričao, tokom sastanka sa ministrom kulture Narodne republike Kine koji se tada interesovao kako napreduju radovi na Narodnom muzeju i rekao da će učiniti sve da prva velika međunarodna izložba u rekonstruisanom zdanju bude izložba iz Kine iz njihovog nacionalnog muzeja. „To bi bio događaj bez presedana za Beograd, za Srbiju i za region i to bi bila prava, da kolokvijalno kažem, bomba – umetnička i kulturološka. Radimo intenzivno na tome, ali dobro. Prvo da završimo Muzej.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari