Dodeljena nagrada "Aleksandar Deroko" 1Foto: UK Parobrod

U UK Parobrod, sinoć su dodeljene dve ravnopravne prve nagrade „Aleksandar Deroko“, i to: Mariji Ristić za projekat „Teorija ilustracije“  i Snežani Lazić i Jeleni Mitrović Kocev, autorkama kataloga i izložbe, pod nazivom „Arhitektonska kultura međuratnog Beograda“

Žiri je na osnovu analize prispelih radova jednoglasno odlučio da dodeli i četiri specijalna priznanja – diplome nagrade „Aleksandar Deroko“.

Za umetnički projekat „Gradske priče // Beogradska dizajn arheologija – retroaktivna vremenska kapsula Urbane instalacije pričaju važne gradske priče“, realizovan u Muzeju primenjene umetnosti u 2023. godini, specijalno priznanje dodeljuje se docentkinji Fakulteta primenjenih umetnosti, arhitektkinji Biljani Branković.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je redovnoj profesorki Fakulteta primenjenih umetnosti mr Danieli Fulgosi za samostalnu izložbu crteža i kolaža „Prelaz“, realizovanu u Galeriji Kolarčeve zadužbine u 2021. godini.

U oblasti arhitekture i urbanizma specijalno priznanje žiri je dodelio arhitekti dr Pavlu Stamenoviću, docentu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, za idejni projekat nadogradnje i rekonstrukcije zgrade u ulici Gospodar Jevremovoj 37.

Dr um. Ivani Milev specijalno priznanje žiri je dodelio za samostalnu izložbu skulptura, kolaža i crteža, pod nazivom „Beskonačni nizovi“, održanu u Galeriji ULUS u 2021. godini.

UK „Parobrod ustanovio je bijenalnu nagradu „Aleksandar Deroko“ početkom 2021. godine, i ona se dodeljuje drugi put, s ciljem da podrži autore koji su dali jedinstven, autentičan doprinos kulturi na Opštini Stari grad.

Članovi žirija koji su izabrali dobitnika nagrade su:Branislav Mitrović, akademik i profesor na Arhitektonskom fakultetu, Rastko Ćirić, ilustrator i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Marina Pavlović, arhitekta i pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Marija Pavlović, istoričar umetnosti i direktor UK „Parobrod“

Novčani iznos nagrade je 120.000 dinara, a podršku je dala Opština Stari grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari