Završen 53. Bitef, najbolja predstava "Ali: strah jede dušu" 1Foto: Promo

Ovogodišnji 53. Bitef festival svečano je zatvoren večeras kao Bitef Grad u Luci Beograd predstavama „Retke ptice“ i „Pozvani. Dodeljene su i nagrade za najbolje predstave. Grand Prix „Mira Trailović“ pripao je predstavi „Ali: strah jede dušu“, u režiji Sebastijana Horvata (Slovenačko narodno gledališče Drama).

Specijalna nagrada Jovan Ćirilov – otišla je predstavi „Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka“ (autorka Fija Menar i Žan-Lik Božol). Nagrada Politike za najbolju režiju pripala je Sebastijanu Horvatu za predstavu „Ali: strah jede dušu“. Najbolje ocenjena predstava po mišljenju publike je „Ali: strah jede dušu“, sa prosečnom ocenom 4,67, druga je „Retke ptice“  sa 4,57 i na trećem mestu je „Tartif“ sa 4,56.

Predsednica žirija Kristin Amon-Sirežol saopštila je odluku međunarodnog žirija, prema čijoj je odluci Grand pri Mira Trailović za najbolju predstavu u celini pripala predstavi Ali: Strah jede dušu, čiju režiju potpisuje Sebastijan Horvat, a produkciju Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane, istakavši između ostalog da je izbor materijala korišćen u predstavi relevantan za današnje vreme. Porast populizma, a posebno u Evropi posle dolaska migranata u Grčku, Italiju i na istočne granice Evrope to je scenario Fasbinderovog filma koji ispituje rasizam, ksenofobiju, i predrasude. Žiri je istakao kvalitet adaptacije melodrame, narativne glasove iz više perspektiva, dizajn i moćne elemente uključene u produkciju, kao i izbor neutralnog prostora i netipičnog pozorišnog prostora kao i njegovu transformaciju tokom pauza istakavši posebno to što je publika u potpunosti bila uključena u akciju.

Završen 53. Bitef, najbolja predstava "Ali: strah jede dušu" 2
Ali: strah jede dušu Foto: Peter Uhan

„Iako ovaj komad izgleda jednostavno i suptilno, kompleksan je u svojoj strukturišto vidimo u oba glavna lika i njihovom ponašanju“, istakla je Predsednica žirija Kristin Amon-Sirežol. 

Odluku žirija sumirala je i predstavila članica žirija Olga Dimitrijević, rekavši, pre svega da je je žiri izuzetno počastvovan što je imao prilike da bude deo ovog Bitefa, a veoma različiti po profesionalnom iskustvu, političkim ubeđenjima i etničkoj pripadnosti, kao i veoma raznolike same predstave. Pomenula je posebnost svake izvedene predstave i na koji način je svaka od njih obeležila posebnost i važnost ovogodišnjeg Bitefa. Naglasila je koliko je na osnovu svega navedenog bilo teško žiriju da donese jednoglasnu odluku, kao i da žiri posebno želi da naznači prisustvo žena rediteljki i glumica i da pohvali Bitef na ovakvom istupanju. 

„Glavna tema festivala – zajednica, predstavljena sloganom Počnimo ljubav iz početka i cilj predstavljanja imerzivnog pozorišta je veoma ambiciozan,, te nije bilo lako za Bitef da promoviše ovaj socijalni paket u momentu kada se i sami nalazimo u njemu“ istakla je ona.

Specijalna nagrada Jovan Ćirilov koja se tradicionalno dodeljuje predstavi koja se ističe nekom od svojih karakteristika pripala je predstavi Nemoralne priče: 1. deo – Kuća majka, koautorke i izvođačice Fie Menar iz Francuske, kompanije Non nova.

Politikin žiri ove godine dodelio je 42. put nagradu za najbolju režiju, a radio je u sastavu i Milana Neškovića, pozorišnog reditelja i predsednika žirija, Gordane Popović, urednice Kulturne rubrike Politike, Ane Tasić, teatrološkinje i kritičarke Politike, Borke Trebješanin Golubović, novinarke, Marije Đorđević, urednice kulturnog dodatka Politike  koji je jednoglasno odlučio da se ovogodišnja, 42.  nagrada Politike za najbolju režiju na 53. Bitefu takođe dodeli predstavi Ali: Strah jede dušu, u režiji  Sebastijana Horvata, uz obrazloženje predsednika žirija da reditelj u predstavi višeznačno istražuje društveno osetljive teme, ali i samu pozorišnu igru, kroz njeno otvaranje prema publici. Režija diskretno i uspešno spaja melodramska i politička značenja, iskrenu emotivnost i društveno osetljiva pitanja – sveprisutni primitivizam, zavist, klasne i etničke predrasude. Režija je na izvanredan način vodila glumce koji sa naročitom snagom, preciznošću i efektnom suzdržanošću istovremeno izazivaju jake emocije gledalaca ali i njihov racionalni pogled na događaje.

Radiša Kričak, menadžer za komunikacije I&F Grupe, dugogodišnjeg prijatelja festivala, proglasio je nagradu publike za predstave i to: treće mesto – Tartif, reditelja Igora Vuka Torbice, drugo mesto – Retke ptice, kompanije Vuk za čoveka, a prvo mesto pripalo je predstavi Ali: Strah jede dušu.
Povodom svečanog zatvaranja festivala upriličen je koktel čiji su domaćini bili njegova ekselencija ambasador Sem Fabrici, šef delegacije Evropske Unije u Srbiji zajedno sa Milošem Latinovićem, direktorom Bitef teatra i Ivanom Medenicom, umetničkim direktorom Bitefa, u Luci Beograd. Visoke zvanice, predstavnici ambasada Evropske Unije i drugih ambasada, zajedno sa partnerima Bitefa prisustvovali su poslednjem izvođenju predstave „Pozvani“, najimerzivnijom predstavom festivala u čijem je fokusu zajedništo. Fabrici je poželeo dobrodošlicu svim zvanicama i istakao važnost saradnje Srbije i Evropske unije na planu kulture i naglasio važnost manifestacija kao što je Bitef, istakavši značaj ljubavi u životima svih nas.
Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, u šali je gostima poručio da sve ono što se u Srbiji desi dva puta, po pravilu se proglasava tradicijom, tako da od ove godine saradnja Bitefa sa Evropskom unijom postaje tradicionalna. Takođe, osvrnuo se i pohvalio ovogodišnji vizuelni identitet Bitefa i na kraju zahvalio svima koji su učestvovali i doprineli tome da se 53. Bitef desi sa ovakvim kvalitetom.
Žiri, gosti Bitefa, novinari i Bitef tim uživali su u svečanoj atmosferi zatvaranja 53.
Nakon proglašenja  nastupila je čuvena džez i soul umetniva Beti Đorđević i njenog čuvenog izvođenja pesme „Počnimo ljubav iz početka“ DJ Miss Millie nastavila je da razvija atmosferu ljubavnim ritmovima kojima je razigrala sve pristutne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari