Dodeljene nagrade 67/68. Martovskog festivala 1Foto: Stanislav Milojković

 Večeras je održana svečanost povodom završetka 67/68. Martovskog festivala, prilikom koje su dodeljene nagrade autorima oba izdanja jednog od najstarijih evropskih festivala.

Grand pri nagradu 67. Martovskog festivala dobio je film „Poslednja slika o ocu“ autora Stefana Đorđevića.

Reditelj i predsednik žirija Želimir Žilnik uručio je nagradu tom ostvarenju iz 2019. godine uz obrazloženje da taj film u okviru „karakterizacije likova, traganja za dramom i jednostavnosti sadrži sve dramske elemente što žanrovski, ovakvi filmovi moraju da sadrže“.

Najvišu nagradu za 68. izdanje festivala dobio je Nikola Dragović za domaći film „Zaklinjem se“.

Stručni žiri naveo je da su ovu odluku o nagradi doneli „bez puno dilema“, a da u njemu autori svedoče „o izgubljenoj generaciji mladića, preko noći ubačenih iz mira u rat“.

Oba izdanja festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma trajala su od 19. do 25. aprila 2021. godine, a održana su u Domu omladine Beograda.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi predstavio je filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija, za dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film.

Prikazana je kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa.

Pored takmičarskog, Martovski festival imao je revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“.