Dodeljene nagrade na 35. Nušićevim danima 1

Dodelom nagrada i izvođenjem kabarea Nušiću u čast, sinoć je u Smederevu završen 35. Pozorišni festival „Nušićevi dani“ koji se ove godine odvijao pod sloganom „Nušićeva era, naša mera“.

– Dakle, to je to… Što sam tražio to sam i dobio! Za životno delo… Znači to je kraj – našalio se dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru Aleksandar Berček primajući priznanje, prenosi Podunavlje.info.

– Na Akademiji, naravno, obavezno je bilo da igramo Nušića, pa je onda bilo u pozorištu… Pa sam ja doterao i do „Narodnog poslanika“, pre nego što sam bio narodni poslanik u Skupštini Srbije. Pa sam i režirao „Narodnog poslanika“, u Prištini ’90. godine, pokupili smo silne nagrade, bila je to dobra predstava. I eto, stigao sam do Nušićevih dana i do nagrade Branislava Nušića. Zahvaljujem se, hvala, dirnuli ste me. Žiri je divan, izuzetan… Zna šta radi – završio je Berček u istom stilu.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike pripala je „Ožalošćenoj porodici“, po delu Branislava Nušića, u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu, a u režiji Jagoša Markovića. Prosečna ocena koju je dobila ova predstava je 4,62, čime je ona, po sudu publike, nadmašila ostale predstave u festivalskom programu. Reditelj ove predsatve, Jagoš Marković primio je još jedno priznanje – dobitnik je Nušićeve nagrade za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu.

– Zaborave se i nagrade i kritike, samo je večna publika, pozorište i Nušić. Hvala žiriju, hvala kolegama, bez kojih ne postojimo ni režija ni ja, a najviše hvala Branislavu Nušiću, što je postojao i što postoji. Hvala vam gospodine Branislave Nušiću što ćete uvek postojati – kazao je Marković sa Nušićevom stauetom u rukama, nagradom za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu.

Za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija Nušićeva nagrada pripala je „Korešpodencija“, prema delu Borislava Pekića u izvođenju Zvezdara teatra, a u režiji Gorčina Stojanovića.

– Uveli smo taj običaj da se svi zahvaljujemo, po ugledu na Oskara. Ja ću se zahvaliti Dušku Kovačeviću, najpre, zato što je, na prvo moje pominjanje Pekića rekao: „Da“. Zahvaljujem se Zvezdara teatru zato što je producirao predstavu, ali, naravno, pre svega, Pekiću i glumcima – rekao je Gorčin Stojanović, zahvalivši se i Smederevu za koje je, kako je objasnio, sentimentalno vezan.

Nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni tog žirija, koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, dugogodišnjeg saradnika festivala „Nušićevi dani“ dodeljena je Borisu Isakoviću za uloge Stevana Savića i Todora Ivkovića u predstavi „Pod žrvnjem“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, po tekstu Dragoslava Nenadića, a u režiji Egona Savina. Glumac, nažalost, nije bio prisutan da nagradu primi.

Specijalno priznanje za kolektivnu glumačku igru i savremeno rediteljsko tumačenje Nušića dodeljeno je predstavi “Žalujoča družina“, po tekstu Branislava Nušića, u režiji Igora Vuka Torbice, u izvođenju Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja .

Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolja glumačka ostvarenja večeri po oceni publike dobili su Anica Dobra za ulogu Milice Njegovan u predstavi „Korešpodencija“, Nebojša Ilić za ulogu Koste u predstavi „Urenbesna tragedija“, Nela Mihailović za ulogu Vide u predstavi „Ožalošćena porodica“, Boris Isaković za ulogu Stevana Savića i Todora Ivkovića u predstavi „Pod žrvnjem“ i Darja Rajhman za ulogu Simke u predstavi „Žalujoča družina“ („Ožalošćena porodica“).

Autori nagrada su vajari mr Vlasta Filipović i dr Zoran Kuzmanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari