Dodelom nagrada završen 50 Filmski festival u Sopotu 1Foto; Promo Filmski festival u Sopotu

Jubilarni 50. Filmski festival u Sopotu završen je sinoć svečanom dodelom nagrada o kojima je odlučivao žiri u sastavu: Snežana Bogdanović, glumica (predsednica žirija), Andrej Šepetkovski, glumac i Radenko Ranković profesor Fakulteta dramskih umetnosti.

Nagrada Gran Pri festivala za najbolji film pripala je ostvarenju Strahinja Banović

Nagradu je primio Stefan Arsenijević, reditelj filma, rekavši:

– Baš sam sada razmišljao kako je uvek lepo doći u Sopot, prvi put sam ovde bio 1996. konkurisao sam na FDU, i nisu me primili..nisam bio tako dobro raspoložen, stvari se menjaju. Hvala puno, hvala žiriju na lepom obrazloženju –

Dobitnik nagrade za najbolju režiju je Dušan Milić za film „Mrak“koji je kako navodi žiri u svom obrazloženju, osobenim i briljantno promišljenim rediteljskim postupkom izgradio jedinstvenu i uzbudljivu atmosferu koju dosledno sprovodi od početka do kraja filma i gradira do usijanja.

„Dušan nas od prvog kadra uvuče u misaoni proces, previranja i bol sjajnih i potresnih glavnih junakinja, te time probudi duboku sapatnju sa svakim ugroženim ljudskim bićem na planeti“- Primajući ovu nagradu Dušan Ilić rekao je da nikada nije dobio lepšu nagradu i pohvalio predsednika opštine Sopot, dodajući:

– Ova statua je stvarno pravi „srpski Oskar“. Posebno se zahvaljujem žiriju koji je prepoznao naš težak rad, i nadam se da će film ostati da živi u barem srpskoj publici –

Nagradu „Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu dobila je Sanja Marković, koja je prema oceni žirija sa izuzetnom preciznošću, uz totalnu transformaciju, fino iznijansiranim sredstvima i nesvakidašnjim šarmom duboko proživela lik Tomine brižne i namučene supruge i preplavila nas ljubavlju.

„Njena Goca je za vrlo kratko vreme postala naša voljena rođaka ili plemenita komšinica koju smo oduvek poznavali“, naveo je žiri u obrazloženju za nagradu.

Najbolju mušku ulogu ostvario je Petar Benčina takođe za ulogu u filmu „Toma”, kome je pripala Nagrada “Bata Živojinović” .
Uz neosporno briljantne uloge glavnih protagonista filma „Toma“, žiri je odlučio da ukaže na isto tako sjajne uloge ostalih glumaca.

Prema mišljenju žirija Benčina je suptilnim glumačkim sredstvima snažno dočarao lik doktora i gotovo nevidljivo, ali ubedljivo i veoma dirljivo transformisao njegov život i karakter pred pred našim očima.

Glumac Petar Benčina se zahvalio na nagradi poručivši:
– Ovaj film, ova uloga i ova nagrada će nas zauvek vezivati, hvala svima! –

Nagrada žirija publike za najbolji film pripala je producentu debitantskog filma „Usekovanje“.

Predsednica žirija publike Nada Savkić uručila je nagradu u ime žirija publike rekavši da „Usekovanje“ od samog početka ima veoma težak zadatak u pokušaju da pruži odgovore na teška i mučna pitanja, koja predstavljaju nepremostive prepreke društva u kom živimo.

Prema njenim rečima svojim duhovitim i originalnim dijalozima ovo ostvarenje suptilno isporučuje poruke i otklanja zavesu sa depresivnih tema navodeći na razmišljanje.

– Sve je to stvorilo snažan aplauz i uzvike oduševljenja prisutnih gledalaca upućene ekipi filma na kraju njegove sopotske premijere –

Producent Zoran Janković je preuzeo statuetu ponosan što je ovo treća nagrada Košutnjak filmu kao producentu, a onda je nagradu uručio Siniši Cvetiću koji je rekao:

– Jako smo se lepo proveli na premijeri, koja je doduše zbog nevremena prekinuta, ali je drugo prikazivanje bilo možda još bolje nego što bi prvo bilo! Ovo mi sve puno znači i pozdrav za ekipu i organizaciju festivala –

U okviru programa Sofest plus publika će 12. jula u Domu omladine Beograda moći besplatno da pogleda nagrađene filmove: od 17 sati – “Mrak” (najbolja režija) od 19 časova – Strahinja Banović (Grand Prix festivala) i od 21h – Toma (najbolja ženska i najbolja muška uloga)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari